Boodschappenlijst
Voor het deeg
110 ml volle melk
40 gram boter, plus extra
2 theelepels vanillepasta
300 gram witbrood meel + extra
7 gram gedroogde gist
80 gram fijne suiker
½ theelepel fijn zeezout
1 vrije uitloop bio ei (L) , geklopt
Voor de vulling
60 gram pure chocolade, grof gehakt
60 gram ongezouten boter
1 eetlepel cacaopoeder
30 gram poedersuiker
snufje zout
Voor de siroop
80 gram fijne suiker
1 theelepel vanillebonenpasta
Voor Chanoeka bakken we een heerlijke chocolade babka. Wat is een chocolade babka? Het is een chocoladebrood met een zoet. glanzend, dun vanillelaagje erover. Dit brood is mooi, heel lekker en het ziet er zo feestlijk uit! Als je geen Chanoekla viert maak je het bij het kerstontbijt, daar is het ook perfect voor!
Zo maak je een chocolade babka
Doe melk, boter en vanille in een steelpan.
Doe meel, gist, suiker en zeezout in een kom.
Roer alles door elkaar tot het goed gecombineerd is.
Verwarm het melkmengsel langzaam en roer door elkaar.
Klop het ei los.
Maak een kuiltje in het meelmengsel.
Roer melkmengsel en ei doorelkaar.
Schenk het melk / eimengsel in het kuiltje
Mix alles door elkaar met de deeghaak.
Je ziet het deeg langzaamaan ontstaan.
Leg het deeg in een licht ingevette kom.
Dek de kom af met een bijenwas- of theedoek.
Zet het deeg een nacht in de ijskast (vraag mij niet waarom???)
Dag 2
Maak de chocoladepasta, dek het af en laat het op kamertemperatuur opstijven
Doe de suiker, boter, vanille, cacao en zout in een steelpan.
Laat langzaam smelten tot de suiker opgelost is.
Roer de chocoladepasta even goed door elkaar.
Schenk de chocoladesaus in een koude kom.
Zo stel je de babka samen
Verwarm de oven voor tot 60-70C en draai hem dan uit
Leg bakpapier in de bakvorm.
Leg het deeg op een meelbestrooide bakmat.
Rol het uit tot een rechthoek van +/- 40x60cm.
Strijk de chocladepaste over het deeg.
Laat rondom een kleine rand vrij.
Rol het deeg op vanaf de lange kant.
Snij de rol in de lengte door.
Leg in een X met de snijkant naar boven.
Draai de uiteinden om elkaar,
Leg de babka in de vorm,, stop de einden in.
Dek de bakvorm af met een theedoek en laat de babka in (of voor) de warme oven 1 - 1,5 uur rijzen
Verwarm de oven voor op 180°C - 160°C hetelucht
Bak de babka in 30-35 minuten goudbruin.
Laat de babka afkoelen in de bakvorm.
Roer suiker, vanille en 70ml water doorelkaar.
Breng het mengsel aan de kook, neem de siroop van het vuur zodra de suiker is opgelost en laat het wat afkoelen
Bestrijk het chocoladebrood royaal met de suikersiroop.
Laat het sirooplaagje drogen terwijl het brood verder afkoelt.
Intussen zetten we thee en koffie en daar komen de monstertjes, voor het kerstontbijt!
Een mooi Chanoeka of kerstfeest gewenst!!