SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Chocolade Babka

een heerlijk zoet Chanoeka brood
Brood bakken, Met chocolade en Chanoeka
Chocolade babka sidepic

Boodschappenlijst
Voor het deeg                  
110 ml volle melk                 
40 gram boter, plus extra              
2 theelepels vanillepasta           
300 gram witbrood meel + extra            
7 gram gedroogde gist               
80 gram fijne suiker                  
½ theelepel fijn zeezout            
1 vrije uitloop bio ei (L) , geklopt   

Voor de vulling
60 gram pure chocolade, grof gehakt
60 gram ongezouten boter
1 eetlepel cacaopoeder
30 gram poedersuiker
snufje zout

Voor de siroop
80 gram fijne suiker
1 theelepel vanillebonenpasta

Voor Chanoeka bakken we een heerlijke chocolade babka. Wat is een chocolade babka? Het is een chocoladebrood met een zoet. glanzend, dun vanillelaagje erover. Dit brood is mooi, heel lekker en het ziet er zo feestlijk uit! Als je geen Chanoekla viert maak je het bij het kerstontbijt, daar is het ook perfect voor!

Zo maak je een chocolade babka

Chocolade babka 01
Chocolade babka 02
Chocolade babka 03
Chocolade babka 04

Doe melk, boter en vanille in een steelpan.

Doe meel, gist, suiker en zeezout in een kom.

Roer alles door elkaar tot het goed gecombineerd is.

Verwarm het melkmengsel langzaam en roer door elkaar.

Chocolade babka 05
Chocolade babka 06
Chocolade babka 07

Klop het ei los.

Maak een kuiltje in het meelmengsel.

Roer melkmengsel en ei doorelkaar.

Schenk het melk / eimengsel in het kuiltje

Chocolade babka 08
Chocolade babka 09
Chocolade babka 10
Chocolade babka 11

Mix alles door elkaar met de deeghaak.

Je ziet het deeg langzaamaan ontstaan.

Leg het deeg in een licht ingevette kom.

Dek de kom af met een bijenwas- of theedoek.

Zet het deeg een nacht in de ijskast (vraag mij niet waarom???)

Dag 2

Maak de chocoladepasta, dek het af en laat het op kamertemperatuur opstijven

Chocolade babka 12
Chocolade babka 13
Chocolade babka 14
Chocolade babka 15

Doe de suiker, boter, vanille, cacao en zout in een steelpan.

Laat langzaam smelten tot de suiker opgelost is.

Roer de chocoladepasta even goed door elkaar.

Schenk de chocoladesaus in een koude kom.

Zo stel je de babka samen

Verwarm de oven voor tot 60-70C en draai hem dan uit

Chocolade babka 16
Chocolade babka 17
Chocolade babka 18

Leg bakpapier in de bakvorm.

Leg het deeg op een meelbestrooide bakmat.

Rol het uit tot een rechthoek van +/- 40x60cm.

Chocolade babka 19
Chocolade babka 20
Chocolade babka 21
Chocolade babka 22

Strijk de chocladepaste over het deeg.

Laat rondom een kleine rand vrij.

Rol het deeg op vanaf de lange kant.

Snij de rol in de lengte door.

Chocolade babka 23
Chocolade babka 24
Chocolade babka 25

Leg in een X met de snijkant naar boven.

Draai de uiteinden om elkaar,

Leg de babka in de vorm,, stop de einden in.

Dek de bakvorm af met een theedoek en laat de babka in (of voor) de warme oven 1 - 1,5 uur rijzen

Verwarm de oven voor op 180°C - 160°C hetelucht

Chocolade babka 27
Chocolade babka 28
Chocolade babka 29

Bak de babka in 30-35 minuten goudbruin.

Laat de babka afkoelen in de bakvorm.

Roer suiker, vanille en 70ml water doorelkaar.

Breng het mengsel aan de kook, neem de siroop van het vuur zodra de suiker is opgelost en laat het wat afkoelen

Chocolade babka 30
Chocolade babka homepage

Bestrijk het chocoladebrood royaal met de suikersiroop.

Laat het sirooplaagje  drogen terwijl het brood verder afkoelt.

Intussen zetten we thee en koffie en daar komen de monstertjes, voor het kerstontbijt!

Een mooi Chanoeka of kerstfeest gewenst!!