Boodschappenlijstje voor 25 chouquettes
125 ml water
1 theelepel suiker
45 g ongezouten boter, in kleine blokjes
65 g bloem
snufje zout
2 vrije uitloop eieren (kamertemperatuur)
parelsuiker (ook wel greinsuiker genaamd)
chocolade knoopjes
Glazuur: 1 eidooier + 1 theelepel melk
De Franse Chouquettes zijn eigenlijk miniatuur soesjes, zonder slagroom maar met parelsuiker bestrooid. In Frankrijk worden ze meestal na de maaltijd gegeten maar wij maken ze graag bij onze koffie of thee. De mini-monsters houden van elk gebak maar als het klein en veel is zijn ze er helemaal dol op. Om het toch niet teveel te maken spuiten wij er kleine rozetjes van, zo schattig! Maar je kunt ze ook traditioneel maken, dan maak je met twee lepels hoopjes deeg op de bakmat.
Zo maak je chouquettes
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleedt de bakplaat met een bakmat of bakpapier.
Doe water, boter, suiker, zout in een pan.
Smelt de boter op medium vuur.
Roer het gesmolten botermengsel even goed door.
Voeg alle bloem toe, roer tot het deeg loslaat van de kanten.
Neem de pan van het vuur, laat het deeg enkele minuten afkoelen.
Klop de eieren 1 voor 1 stevig door het deeg.
Klop tot het deeg glad en glanzend is.
Schep het desgewenst over in een spuitzak.
Spuit kleine rozetten van deeg op de bakmat
Klop de eidooier met de melk.
Strijk het op de chouquettes en bestrooi ze met parelsuiker.
Bak de chouquettes in 10 - 15 minuten lichtbruin.
Laat de chouquettes even afkoelen op de bakmat.
Nu gaan we er gezellig thee of koffie bij drinken!