Choux deeg
40 gram boter, in blokjes
105 ml water
50 gram bloem, gezeefd
een snufje zout
2 grote vrije uitloop bio-eieren
Vulling en glazuur
250 ml slagroom
2 eetlepels fijne suiker
een zakje klopfix
poedersuiker en water
druppels citroensap
voedings kleurstof en sprinkels
Ze staan al lange tijd op ons verlanglijstje om te bakken, de Chouxnuts. Het is een kruising tussen een roomsoes en een donut. Het recept komt uit het Verenigd Koninkrijk, daar houden ze veel van een grapje maar het zou ons ook niet verbazen als het oorspronkelijk is overgewaaid uit de US.
De naam is gebaseerd op choux dough (soezendeeg) en doughnuts. Elke vulling kan eigenlijk maar wij doen slagroom, samen met het zoete glazuur en de sprinkeltjes is het echt een traktatie voor een jarig mini-monstertje!
Zo maak je chouxnuts
Maak eerst het bakpapier in orde en leg het OMGEKEERD op de bakplaat
Trek cirkels van 8cm op bakpapier.
Snij de boter in blokjes.
Zet water en boter op.
Breng het aan de kook.
Neem de pan van het vuur
Stort al het meel erbij.
Roer fanatiek!
Leg het deeg plat op een bord.
Zet het 10 minuten in de ijskast.
Klop intussen de eieren.
Doe het deeg in de mixer.
Klop geleidelijk het ei erdoor.
Schep het deeg in een spuitzak en verwarm de oven voor op 210°C / 190°C hetelucht
Spuit ringen op het bakpapier.
Spetter wat water op het bakpapier.
Schuif de chouxnuts in het midden van de oven.
Je ziet ze al snel rijzen.
Bak de chouxnuts +/- 25 minuten.
Dan zijn ze mooi lichtbruin gekleurd.
Leg de chouxnuts ondersteboven om af te koelen prik er 4 gaatjes in de bodem, met een cocktail prikker
Intussen maak je de vulling
Klop de slagroom met de suiker.
Voeg de klop-fix toe terwijl je klopt.
Schep de room in een spuitflesje.
Zet het flesje even in de ijskast.
Pak de chouxnuts erbij en zet de sprinkeltjes klaar.
Spuit de slagroom door de vier gaatjes in de chouxnuts.
Tot slot roeren we even glazuur
Roer suiker, water, citroen en kleurstof.
Schenk het glazuur op een bord.
Doop de chouxnuts in het glazuur.
Laat teveel glazuur er af lopen.
Strooi de spinkeltjes over het natte glazuur.
Laat het glazuur drogen en serveer de chouxnuts dan meteen.
Nu kan het feestje beginnen, veel plezier!