Boodschappenlijstje
250 gram verse veenbessen (cranberries)
100 gramVan Gilse Geleisuiker speciaal (minder zoet)r
1/2 biologische sinaasappel, geperst
2 theelepels eetbare glitter (optioneel)
Met de Geleisuiker Speciaal van Van Gilse is zelf jam maken wel heel eenvoudig! Met cranberries werkt het alleen ietsje anders dan met andere fruitsoorten. Aardbeien of kersen, zelfs abrikozen kun je eerst blenden, zo zou grof of fijn als je lekker vindt. Maar met de cranberries gaat dat niet, die moet je eerst koken.
Je hoort ze knappen in de pan en als ze zacht zijn roer je ze goed door. Wil je dan nog blenden? Ga gerust je gang. Wij doen het niet, jammer van de lekkere bessen als je jam zo glad is. Maar smaken verschillen en dat geldt ook voor de glitter, wij vinden de jam zo al mooi genoeg!
Zo maak je cranberry kerstjam
Was de cranberries.
Doe de cranberries in een pan.
Doe de suiker bij de bessen.
Voeg het sinaasappelsap toe.
Breng het mengsel aan de kook.
Je hoort de bessen poppen.
Laat de jam 1-2 minuten stevig doorkoken.
Dan is de jam voldoende ingedikt om in de gesteriliseerde potten te schenken
Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten ondersteboven.
Laat de cranberry kerstjam helemaal afkoelen.
- vanaf nu kun je de Cranberry kerstjam eten (maar dan maak je voor de kerst weer jam) ;))
- je kan de afgesloten potten jam zo een jaar bewaren op een koele donkere plaats.
- Eenmaal geopend bewaar je de cranberry jam in de ijskast.
Fijne december maand!