De boodschappen
125 ml warme melk
7 gram gedroogde gist
40 gram boter + extra om in te vetten
1 vrije uitloop ei
2 eetlepels fijne suiker
1 zakje vanille suiker
320 gram bloem + extra om te bestuiven
mespuntje zout
1 eetlepel olijfolie, om in te vetten
340 gram cranberries + 100 gram suiker
het sap van 1 sinaasappel
150 gram poedersuiker
3-4 druppels citroensap + 3 eetlepels water
Vandaag bakken we cranberry-broodjes voor morgen, bij het kerstontbijt. Ze zien er niet alleen feestelijk uit, ze smaken ook erg lekker! Het recept lijkt bewerkelijk maar het is snel gedaan. Alleen op het rijzen van het brood moet je wachten maar dat hebben wij er graag voor over!
Een handige tip voor bakkers met weinig tijd, zo net voor de kerst. We maken het brood graag helemaal zelf maar als we te weinig tijd hebben biedt broodmix uitkomst. Volg de aanwijzingen op het pak en voeg alleen de suiker en vanillesuiker aan de mix toe. Dat scheelt veel tijd!
We beginnen met de broodjes
Roer de gedroogde gist door de warme melk
Zet de kom op een warme plek, bijvoorbeeld op de open ovendeur op de laagste stand, laat het deeg 1 uur rijzen
Maak intussen de cranberry compote
Doe de deksel op de pan en draai het gas laag. Laat de cranberries in 10-15 minuten zacht worden en roer ze door. Je hoort pop-geluidjes wanneer de bessen openspringen. Zet de compote opzij om af te koelen.
Terug naar de broodjes
Vet een ronde ovenschaal in (of gebruik een springvorm) en verwarm de oven voor tot 200°C
*Om het brood bij het kerstontbijt extra lekker te serveren kun je het vandaag verpakken in folie. Warm het brood morgenochtend een paar minuutjes op in de oven en druppel het glazuur er over.
Wij wensen jullie een heel gezellig kerstontbijt!