Boodschappenlijstje
385 gram Zeeuws bloem
½ theelepel zeezout
1.5 eetlepel peperkoekkruiden
90 gram zachte boter, in blokjes
180 gram bruine basterdsuiker
1 vrije uitloop bio ei
120 gram keukenstroop
2 theelepels vanille extract
Glazuur
150 gram poedersuiker
3 eetlepels melk + druppels citroensap
voedings-kleurstof (optioneel)
Er zijn niet zo veel recepten voor de viering van het Luciafeest te vinden online en de meesten hebben we al gemaakt. We zijn tenslotte al een poosje online met snazzie! Maar toen we deze leuke koekuitseker voor het Zweedse Dala paardje vonden was het meteen raak. We gaan Dala paardenkoekjes bakken. Je bakt +/- 30 paardjes met dit recept.
Zo bak je Zweedse Dalapaardjes
Mix de boterblokjes met de bruine suiker tot het een romig mengsel is.
Voeg het ei aan het mengsel toe en mix het er goed door.
Doe de keukenstroop ook bij het mengsel in de mixerkom.
Voeg er ook de vanille aan toe.
Roer meel met zout en kruiden.
Voeg het meel geleidelijk toe.
Mix tot zich een deeg vormt.
Bestrooi je werkplek met meel
Kneed het deeg kort met de hand.
Vorm het deeg in een platte schijf.
Verpak het en leg het in de ijskast.
Laat het deeg 30 minuten koelen
Rol het deeg uit tot 0.5cm.
Steek paardjes uit het deeg.
Leg ze op de plaat met bakpapier.
Zet de koekjes in de ijskast.
Laat de koekjes 1 uur koelen in de ijskast, dit voorkomt dat de koekjes uitlopen
Verwarm de oven voor op 180°C en schuif de bakplaat in het midden van de oven
Bak de koekjes in 8-10 minuten.
Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.
Roer een dik glazuur van de ingrediënten.
Schep het glazuur in een spuitzak
Versier de Dala paardjes met het glazuur.
Laat het glazuur helemaal drogen voor je de koekjes serveert.
We wensen je een mooi Lucia feest!