Icon en

De dieren

in onze tuin
Moestuin, Info en Lente
Onze tuindieren sidepic

Welke dieren zien we in onze tuin?
mieren en bladluizen
pissebedden en oorwormen
spinnen
rupsen en vlinders
regenwormen
bijen, wespen en hommels
vliegen
torren, kevers en lieveheersbeestjes
huisjesslakken en naaktslakken
libellen
vogels

Onze tuindieren sidepicll

In onze tuin is het een drukte van belang! Een bonte stoet insecten trekt daar aan ons voorbij en soms ook is iemand de weg kwijt en vliegt naar binnen. Behalve de insecten zien we ook vele soorten vogels. 's Winters komen ze eten en in het voorjaar bouwen ze soms nestjes in de heg, de boom of de klimop. 's Zomers zingen ze voor ons, gezellig met z'n allen, als het licht wordt om 5.00 uur - half zes. Een mooi geluid om bij wakker te worden maar we hoorden het liever ietsje later ;)

Onze tuindieren 01
Onze tuindieren 02
Onze tuindieren 03

We zien soms mussen, vaak kool- en pimpelmeesjes, roodborstjes, spreeuwen, merels, kouwen, raven, houtduiven en Dikkie Duif, die komt elke dag. Hij is erg brutaal, hij tikt op de schuifdeur als er geen eten voor de vogels staat. Hij jaagt andere vogels weg van het eten, hij speelt erg de baas.

De mini-monstertjes noemen hem Dikkie omdat hij heel veel eet! Hier zie je Dikkie (die eigenlijk niet dik is ondanks dat hij erg veel eet) terwijk wij eten de boom hangen. Hij komt steed dichterbij en kijkt ons weg want hij wil gelijk aanvallen, niet ons maar op het vogelvoer ;)

Onze tuindieren 04
Onze tuindieren 05

Het eten voor de kleine vogels hangen we in de struiken zodat Dikkie er niet bij kan komen, anders zouden die kleintjes niets krijgen.

Onze tuindieren 06
Onze tuindieren 07
Onze tuindieren 08
Onze tuindieren 09

Slakken zien we overal, ze hangen aan de bomen en struiken en we zien ze als overstekend wild op het tuinpad, dus goed uitkijken waar je loopt. De vogels zijn hier blij mee dus we vinden ook huisjes te huur. ;) De natuur gaat zijn gang zoals we heel goed weten!

Een slak of een spin fotograferen is niet zo moeilijk, je kan rustig naar binnen lopen en je telefoon pakken. Ze blijven ook lekker stil zitten of hangen voor de foto. Maar de kever is snel, dus als je daar een foto van wil maken moet je je telefoon bij de hand hebben. Als het dan lukt is het extra leuk!

Onze tuindieren 10
Onze tuindieren 11
Onze tuindieren 12

Soms gebeurt er iets bijzonders, aan het eind van de straat is een singel, dus verdwalen er soms ook libellen en komen ze bij ons in de tuin. Ze zijn groot, groter en grootst, dus je schrikt wel als er een laag over je hoofd komt vliegen. Maar wat zijn ze schitterend! Om de groene libelle in de eerste foto te zien moet je heel goed kijken!

Onze tuindieren 13
Onze tuindieren 14
Onze tuindieren 18
Onze tuindieren 19

Eigenlijk houden we van ze allemaal, al willen we ze niet allemaal knuffelen en willen we wel dat ze buiten blijven! Maar kijk hoe mooi zo'n spin is en hoe kunstig het web is gemaakt. En dat zo'n vlieg ook weleens gevlogen wil worden is ook niet gek maar toch zetten we hem / haar snel weer buiten de deur! Maar ook vlinders en hommels zien we liever buiten dan binnen.

Onze tuindieren 15
Onze tuindieren 16
Onze tuindieren 17

Soms schuift er een heel lange worm voorbij, fasinerend hoe ze zich voortbewegen, zij glijden vooruit door hun lichaam in- en uit te trekken. Het dier is op weg naar het gras maar door de droge dagen van de laatste tijd komt hij niet zo gemakkelijk in de harde grond, dan moeten we hem maar een handje helpen. We zetten hem in de moestuinbak, die is pas omgespit en begoten.

In de schuur staat een nu ook wormen-crèche, een idee van Oerrr. We hebben de mini-monstertjes lid gemaakt, dus we kunnen alleen onszelf de schuld geven. Oerrr komt elke maand met interessante feitjes over dieren of insecten en leuke knutsels, dus de kinderen willen die natuurlijk maken.

Je doet maar één volwasen worm in de crèche en binnenkort zijn er heel veel baby's. En inderdaad, de eerste baby's zijn al geboren, binnen enkele dagen! Dus binnenkort meer hierover.