SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

De Novembertuin

is nog steeds de moeite waard
Moestuin, Info en Winter
Oktober komkommers sidepic
Oktober frambozen sidepicll
Schone potten sidepiclv

In onze novembertuin is nog veel te zien! De oogstfoto's bovenaan zijn de laatste oogst van 2021, maar ze zijn eind oktober gemaakt. Nu zijn de komkommers en de frambozen opgeruimd en afgeknipt. Maar ook al oogsten we niet meer, in onze novembertuin zie je prachtige oneetbare bessen, waar we ook dol op zijn.

De tuinstoelen staan netjes en schoon in de schuur en de parasols zijn al goed ingepakt, voor de winter komt. Alle bloempotten en schotels zijn schoon, om in het voorjaar weer gevuld te worden met zaadjes en plantjes.

01. vuurdoorn
02. spin
03. sneeuwbes
04. dwerg mispel

De donkerrode bessen van de ouderwetse Vuurdoorn (Pyracantha) zijn stiekem een favoriet. De Vuurdoorn wordt in juli/augustus gesnoeid maar wij slaan een jaartje over. De snoei is vorig jaar nogal drastisch geweest. Deze spin woont al  sinds september in de Vuurdoorn, hij is in die tijd flink gegroeid.

De Sneeuwbes (Symphoricarpos albus) is ook schitterend, de bessen zijn spierwit. De struik vraagt weinig onderhoud. Hij wordt alleen gesnoeid als de sprieten te lang en te dun worden. Je knipt hem kort en dan maar wachten tot hij weer mooi vol omhoog komt.

De Dwergmispel (Cotoneaster Dammeri) is eigenlijk een bodembedekker maar hier groeit hij tegen de schutting ;)) en fijn, je hoeft hem niet te snoeien.

05. krentenboom
06. vlinderstruik.
07. phlox

De Krentenboom is prachtig met zijn verkleurende blaadjes, hij groeit tot hoog boven de dakrand van de schuur. De Vlinderstruik (Buddleja Davidii) is uitgebloeid maar moet wachten, hij wordt in maart - april pas gesnoeid. Als de Phlox is uitgebloeid is hij niet gelijk aan een knipbeurt toe. Wacht tot na de eerste strenge vorst met snoeien. Daarna knip je de Phlox heel kort, tot net boven de grond.

08. skimmia
09. pinus
10. dennetje
11. bonte liguster

De Skimmia Japonica Rubella staat er prachtig bij in deze tijd van het jaar, de donkergroene bladeren met het rood van de besjes er tussen. Het mini-Sparretje en -Dennetje fleuren altijd op als het kouder wordt en de Bonte grootbladige Liguster (Ligustrum ovalifolium) geeft licht, op donkeren novemberdagen.

12. sneeuwbal
12. cyclaam

De sneeuwbalstruik (Viburnum lantana) heeft bijna geen snoei nodig. Als je toch wil snoeien doe het dan in het voorjaar, na de bloei. Tot slot: een mooie herfstverrassing voor ons, onverwacht bloeit er een piepkleine cyclaam tussen de kruiden!