Icon en

De oktober-tuin

verliest z'n blaadjes
Info, Moestuin en Herfst

Op deze mooie herfstdag fotograferen we hoe onze tuin er in oktober bijstaat. De zon schijn lekker maar 's middags wordt het al snel frisser en ook zijn de dagen al een stuk korter! Maar om een beetje te rommelen in de tuin is het perfect zo. Er zijn nu veel klusjes die gedaan moeten worden. We moeten iig het een en ander snoeien, anders groeit onze achterdeur dicht!

Oktober tuin 01
Oktober tuin 02
Oktober tuin 03
Oktober tuin 04
We blijven maar oogsten want de framboos levert nog steeds een record-aantal frambozen af en met de komkommers gaat het ook nog prima! De tomatenplanten zijn opgeruimd, ze waren serieus aan het verdorren en het wordt ook te laat in het jaar voor ze. De (knalgroene) tomaten hebben we eerst geoogst. Ze hebben 2 weken in de vensterbank in zon gestaan, om te verkleuren. En eindelijk, ze zijn rood! We zijn supertrots op onze tomaten, we stellen ze tentoon op een mooie schaal ;)))
Oktober tuin 05
Oktober tuin 06
Oktober tuin 07

Oktober is een heel drukke tijd in de tuin! De heg moet nodig gesnoeid worden maar we moeten ook gras maaien. Bloempotten met dorre planten leegmaken; de lege potten & schotels afwassen in een soda-badje en schoon opbergen in de schuur. Het onkruid tussen de tegels moeten we verwijderen en de afgevallen dorre blaadjes opvegen.

Oktober tuin 08
Oktober tuin 09
Oktober tuin 10
Oktober tuin 11

De zonnige dagen wisselen af met de dagen met forse regenbuien maar als het droog is ziet de tuin ziet er gezellig uit, met al het groen dat er nog is. De Krentenboom verkleurt langzaam, de struiken worden nu een doffer groen en ze beginnen hun bladeren al te verliezen.

Geraniums 01
Geraniums 02

Van de geraniums hebben we zoveel plezier, het zijn heel sterke planten en uitbundige bloeiers!

Oktober tuin 12
Oktober tuin 13
Oktober tuin 14
Oktober tuin 15

In plaats van hommels vliegen nu veel bezige honingbijen rond in de tuin. Overal hangen de mooiste spinnenwebben tussen de struiken. Als je zomeear de tuin inloopt, zonder eerst te kijken, loop je zo met je gezicht door een web. Brrr!

Er zit een mooie vlieg uit te rusten op een blad, in het zonnetje heeft zijn schild alle kleuren van de regenboog. Mooi, ook al houden we niet zo van vliegen. Hoe deze gigantische slak hier is gekomen, zo hoog boven de grond, is voor ons een raadsel.

Oktober tuin 16
Oktober tuin 17
Oktober tuin 18

Er komen al veel bessen aan de struiken, Hertshooi, Dwerg-mispel en Sneeuwbes, ze doen allemaal hun best. De bessen van de Dwergmispel verkleuren al licht, het duurt niet lang meer of ze zijn prachtig oranjerood! Helaas is de Vuurdoorn door een ijverig iemand verkeerd gesnoeid, waarschijnlijk komen er dit jaar geen bessen aan.

Oktober tuin 19
Oktober tuin 20
Oktober tuin 21
Oktober tuin 22

Hetzelfde geldt voor druiven, het snoeien van druivenstokken is een precies werkje! Dus niet zomaar raak knippen, raadpleeg eerst een boek of zoek online. Anders heb je - net als wij - geen druiven. De Akelei is verkleurd en verdord nu, maar dat is niet erg, volgend jaar komt ie weer tevoorschijn. Met de Duizendknoop gebeurd straks hetzelfde, maar nu ziet hij er nog prachtig uit. De Skimmia begint nu, heel mooi! Maar dit is het voor ons, voor vandaag.

We zien je graag volgende maand weer, in de novembertuin!