SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

De septembertuin

heeft veel bessen
Moestuin, Info en Herfst
01. frambozen
02. frambozen ll
03. frambozen lll
04. blauwebes

September is net begonnen en vandaag is het een sombere dag in de tuin. Miezerige regenbuitjes met tussendoor ineens, helemaal onverwacht, de zon! Je kunt zien dat de herfst er aan komt want de bloemen stralen niet meer zoals in juli. Gelukkig is er toch veel moois te zien.

Het fruit doet het heel goed! De frambozen zijn taai en dat laten ze zien ook. Vorig jaar plukten we eind november nog snel de laatsten. Ze blijven nieuwe knoppen aanmaken en daat zijn de hommels zo blij mee! De blauwe bes heeft ook haar best gedaan, de eerste oogst is binnen en er komt nog wat aan.

05. tomaten
06. tomaten
07. komkommer

De tomaten worden nu eindelijk ook serieus, maar beter laat dan nooit! We halen bladeren weg en verhuizen de pot naar een zonniger plek. Hopelijk kleuren de tomaten dan wat sneller rood want elke dag zien we er meer. Wel heel leuk voor de mini-monstertjes, die moesten veel geduld oefenen. Eindelijk wordt het lange wachten beloond!

08. komkommer
09. komkommer
10. spin

De komkommers blijven maar geven. Het moeten minikomkommers zijn maar ze groeien tegen de klippen op! Geen klachten want met peuters en kleuters is het fijn als het wat sneller gaat. Bovendien heeft de plant mooie gele bloemen, voordat de komkommers komen. De aardbeien zijn aan de laatste ronde bezig en ze hebben een nieuwe bewoner. Langbenig en groot zit hij onverstoorbaar op een blad, mooi voor de foto.

11. slak
12. hommel
13. naaktslak
Lege cel...
14. witte roos
15. acacia
16. vlinderstruik
17. phlox

De witte klimrozen bloeien nog maar ook minder uitbundig, net als de Hortensia maar die zien we straks. De Acacia krijgt laat blaadjes maar hij is ook de laatste die zijn bladeren verliest. Hij staat er nog fris en groen bij.

De vlinderstruik is bijna uitgebloeid, maar er zijn altijd een paar laatbloeiers over ;)) De Phlox is een heel ander verhaal, die staat in volle glorie. De bloemen hangen vandaag omlaag, ze zijn zwaar van de regen. Maar ze geven de donkere tuin een boost van licht.

18. phlox
19. hortensia
20. hertshooi

Een close-up van de Phlox mag niet ontbreken, de bloemen zijn zo mooi! Een bloem van allemaal kleine bloemetjes en stralend wit. Het roze van de Hortensia verbleekt een beetje, de bloemen zijn niet zo stevig meer maar nog steeds mooi. De hertshooibessen zijn roodbruin nu!

21. dwergmispel
22. duizendknoop
23. viburnum
24. sparretje

De bessen aan de Dwergmispel worden al groot, maar het duurt nog even voor ze gaan kleuren. De Duizendknoop bloeit lang en hij blijft mooi. De Viburnum heeft de tweede bloei bijna gehad, dan in januari bloeit ie weer. Het kleine sparretje houdt van de regen en de kou, koud is het nog niet maar met 1 van de 2 mag je niet klagen ;)

25. rode roos
26. lobelia
27. geranium

In de rode roos bloeit nog een enkele bloem, ook niet zo mooi als in juli. De Lobelia is eenjarig maar het is een sterk plantje, het bloeit nog vrolijk door. Je hebt de hele zomer tot ver in het najaar plezier van de kleine blauwe bloemetjes. De geraniums hebben ook nog volop knoppen dus die blijven zeker ook nog even doorgaan.

28. oranje roos
29. sneeuwbes

De oranje roos bloeit nog maar de sneeuwbes begint al zijn bessen te maken. De piepkleine roze bloemetjes veranderen langzaam in groene bolletjes en dan worden het mooie witte bessen, hier en daar zie je er al wat. De hommels nemen het er nog even van want de bessen rukken al op!

Volgende maand de herfsttuin, tot dan!