Icon en

De tuin in augustus

een update
Moestuin, Info en Zomer

Onze tuin heeft in augustus weer een metamorfose ondergaan. Sommige planten die vorige maand uitbundig bloeiden zijn er nu klaar mee. Anderen komen nu juist in een uitbundige bloeiperiode. Met name de Hortensia en de Vlinderstruik (de foto's zijn onderaan dit blog te zien is) zijn op hun mooist nu! Over het geheel is de augustus-tuin toch ook weer mooi!

Aardbeien 01
Aardbeien 02
Frambozen 02

De aardbeienplant (in een pot) doet heel erg haar best, de aardbeien zijn mooi rood en smaken lekker zoet. We hebben maar 1 plant dus oogsten is een groot woord. Maar de mini-monstertjes vinden het zo leuk om de aardbeien af te knippen.

De frambozenstruik is zo groot geworden, het is wel zoeken tussen al die bladeren en de prikkelige stelen. Daar staat tegenover dat we elke dag ongeveer een doosje frambozen kunnen plukken. De onderste frambozen plukken de kids ook, de bovenste doen we zelf.

Frambozen 03
Blauwe bessen 01
Tomaten 01
Tomaten 02

De blauwe bessen worden eindelijk rijp, ondertussen verdwijnt er nog steeds af en toe één. We verdenken de vogels er van maar onweerlegbaar bewijs hiervoor ontbreekt nog ;)) De tomatenplanten groeien ook de pot uit, aan alle takken vormen zich nu gele bloemetjes aan een trosje. We zien hier en daar al roma-tomaatjes verschijnen, nog groen maar hopelijk worden ze we ze nu snel rood kleuren!

Schildwants 01
Sneeuwbes 01
Libelle

Er bivakkeren nog allerlei insecten in onze tuin. In de framboos wonen Groene Wantsen. Op de foto in het midden zie je de sneeuwbes, die terwijl ze bloeit tegelijk al bessen voor de winter ontwikkelt! Omdat we dicht bij het water wonen komt er af en toe een Libelle overvliegen. De Libelle op de foto is uren lang blijven hangen zo, we konden het dier uitgebreid fotograferen.

Witte rozen 01
Acacia 01
Vlinderstruik 01
Vlinderstruik 02

De witte klimroos bloeit nog steeds en er blijven nieuwe knoppen komen. De accacia zit met vol dwarrelende, frisgroene blaadjes. Het is de laatste boom die in blad komt na de winter. En achterin de tuin staat de Vlinderstruik. De bloemen doen hun werk, ze trekken de vlinders aan.

Hortensia 01
Dennenboom 01
Eenjarigen 01

Naast de Buddleja bloeit de Hortensia, ze gaan gelijk op en bloeien samen, op hetzelfde moment. Een uitgebloeide kamerplant, een paar jaar geleden in de tuin gezet. Elk jaar wordt deze plant mooier, het is meer een struik nu :) De Dennenboom heeft veel nieuw groen, hij groeit als kool. In het rekje staan de zaadjes en de 1-jarige plantjes van de mini-monstertjes. De roze steen-anjertjes zijn een lief cadeautje.

Hortensia 02
Hertshooi besjes 01

In de zon en van dichtbij gezien zijn de Hortensiabloemen nog mooier! Het Sint Janskruid vormt - net als de sneeuwbes - ook al bessen. Die komen in de plaats van de gele bloemetjes van de vorige maand. Heel vroeger werden deze gele bloemen boven schilderijen gehangen, om boze geesten af te weren.

Duizendknoop 01
Duizendknoop 02
Phlox 01
Lavendel 01

Een oude boerentuinplant, is de Duizendknoop (Persicaria ampexicaulis) die bloeit van juli tot september. Met zijn mooie, rode pluimen staat hij nog steeds goed in elke border, ook in de onze! De hommels houden ook veel van de duizendknoop, er vloog er net één de foto in. Een zoekplaatje! :D

De witte Phlox bloeit van juli tot en met september en wordt wel 90cm hoog. In volle bloei geeft het wit van de bloemen in de avond bijna licht achterin de tuin, zo mooi!

Tot slot de heerlijk geurende Lavendel, erg aantrekkelijk voor bijen maar mensen houden ook veel van deze geur. Wij houden het meest van de 'reguliere' soort met blauwe bloemen en de typisch grijs-groene blaadjes maar tegenwoordig zijn er ook roze en witte lavendelsoorten. Lavendel is een echte zomerbloeier, dus nu op haar mooist!

Het is niet te geloven hoe snel dit vreemde jaar toch weer voorbij is gegaan. Als je ons volgende tuinblog leest begint de herfst al! De natuur laat zich nergens door tegenhouden, het gaat gewoon door en past zich altijd aan. Net als wij al ruim anderhalf jaar moeten doen en het is nog niet voorbij! Je doet wat je moet doen. Blijf goed oppassen en boven alles: blijf gezond!

Tot september allemaal!