Boodschappenlijst
500 gram tarwebloem
15 gram fijne suiker
½ vrije uitloop bio-ei
1 theelepel zout
50 gram verse gist
215 ml water
50 ml melk
25 gram roomboter
250 gram bruine basterdsuiker
4 eetlepels kaneel
Vandaag aangekomen in Zeeland bakken we Zeeuwse Bolussen. Het recept is voor 10 stuks maar wij hebben aan de helft genoeg, ook al zijn ze erg lekker! Ze rijzen (in totaal) in 25 - 30 minuten en ze bakken ook kort, dus ze zijn lekker snel klaar. Bovendien eet je ze warm uit de oven!
Zo maak je Zeeuwse Bolussen
Doe de bloem, suiker, zout en gist in de mixerkom.
Klop het ei los en weeg de juiste hoeveelheid af.
Doe het ei bij de ingrediënten in de mixerkom.
Voeg het water en de melk er ook aan toe.
Mix alles +/- 6 minuten door elkaar.
Mix de boter de laatste 4 minuten door.
Kneed het deeg even met de hand.
Verdeel het deeg in stukken.
Weeg ze tot 80 gram.
Leg de bolletjes op de bakplaat.
Dek de deegbolletjes af.
Laat het deeg zo ongeveer 20 minuten rusten
Rol het deeg in strengen van 30cm lang.
Roer de kaneel door de bruine basterdsuiker.
Maak de strengen vochtig, rol door het suikermengsel.
Draai de strengen in een acht en druk ze iets plat.
Laat de bolussen nog 5 minuten rusten en verwarm de oven voor op 225°C
Bak de bolussen in 7 minuten af.
Leg de bolussen omgedraaid op een schaal.
Eet ze meteen lekker warm!
De laatste twee recepten uit de provincies schuiven naar het eind van de maand in verband met pasen, Suikerfeest en Koningsdag, maar we vergeten ze niet!