Icon en

Dance like a Butterfly

Degas en zijn ballerina's
Prentenboek, Engelstalig en Kunst
Degas dance like a butterfly home
Dance like a Butterfly
Tekst/fotoselectie: Angela Wenzel
Serie: Adventures in Art
Oorspronkelijk: Duits
Vertaald in het Engels: Rosie Jackson
Verschenen: 2002
Uitgeverij: Prestel Verlag
ISBN13: 9783791327365
Prijs: tijdelijk niet verkrijgbaar
Leeftijd: 7-12 jaar
Een van de meest geliefde Franse schilders uit de 19e eeuw zal zeker Edgar Degas zijn. Hij schilderde graag mensen in het dagelijks leven in Parijs, net als de Impressionisten, maar dan met pastelkrijt en in zijn bijzondere techniek. Zijn kleurgebruik en de sfeer van zijn schilderijen blijft mensen boeien.


Het meest schilderde Degas de danseressen van het Parijse Opera Huis. Hij bracht daar heel wat uren door om ze te bestuderen en om te schetsen hoe ze zich precies bewogen. Met deze schilderijen werd hij wereldberoemd en mensen die van kunst houden herkennen dit meteen als werk van Edgar Degas.

Degas dance like a butterfly 01
Degas dance like a butterfly 02
Degas dance like a butterfly 03
Degas maakte ook beelden van was maar hij liet tijdens zijn leven alleen De kleine danseres tentoonstellen. Toen de Petite Danseuse de quatorze ans voor het eerst te zien was veroorzaakte het beeld grote opwinding. Kritiek was dat ze lelijk was, teveel op een echt meisje leek en niet op een lieflijke, vlinderachtige ballerina.


Na de dood van Degas werden er 28 bronzen copieen van het beeldje gegoten en er werden echte kleren voor gemaakt. Deze beeldjes zijn te zien in alle grote musea van de Westerse wereld. Een van de bronzen beelden kun je in Museum Boijmans in Rotterdam in het echt zien. Ook in het Parijse Musée D'Orsay, Tate Gallery in London, Metropolitan Museum of Arts in New York, National Gallery of Art in Washington D.C. of Baltimore Museum of Art in Baltimore USA.

Degas dance like a butterfly 04
Degas dance like a butterfly 05
Onze snazzie jonge dames die ook ballet dansen of dansten vinden het balletboek erg mooi. We bekijken samen met veel plezier de prachtige afbeeldingen van de beroemde schilderijen. Helaas is het boek niet in het Nederlands vertaald. Een onmisbaar boek voor kleine ballerina's van nu!

 

3 voor altijd schitterend stralende sterren voor Degas en Dance like a Butterfly samen!