Boodschappenlijst
6 appels, in kleine blokjes
120 gram fijne suiker
3 eetlepels water
2 eetlepels calvados (optional)
1 sinaasappel, alleen sap
½ theelepel gemalen kaneel
120 gram gezouten boter, gesmolten + extra
+/- 7 sneetjes casino witbrood
Op zondag hebben we tijd, we maken een Franse Charlotte en Puk komt helpen in de keuken. Zoek een bakvorm met 1L inhoud op en je kan beginnen. Gisteren maakten we de Butterscotchsaus al, die bij de Charlotte hoort. Dus we zijn zo klaar en dan gaan we thee en koffie zetten!
Zo maak je de Appel Charlotte
Maak eerst de vulling
Was, schil en hak de appels
Zet water en suiker op laag vuur.
Laat het mengsel karameliseren.
Roer de appels er door.
Smelt 20 gram van de boter.
Pers de sinaasappel.
Doe de boter bij de appels.
Voeg de kaneel, het sap en optioneel de Calvados toe.
Deksel op de pan, breng aan de kook en kook 5 minuten.
Laat de appels 10-15 minuten zachtjes koken.
Neem de appels van het vuur en laat ze afkoelen.
De vulling koelt af, maak nu de bakvorm klaar en begin met goed invetten, met de extra boter
Snij de korstjes van het brood.
Doop het brood in de gesmolten boter.
Bekleed de vorm met het brood.
Verwarm de oven voor op 200°C/180°C Fan
Vul de vorm en dek af met een stevig dakje van brood.
Bak de Charlotte in 35 - 40 goudbruin en knapperig.
Laat iets afkoelen op een rooster en draai de vorm om.
En daar is je Charlotte, goudbruin en knapperig!
Giet Butterscotch saus over de Charlotte en/of geef er Franse crème Chantilly bij en serveer warm! :))