Boodschaappenlijstje 4 personen
500 gram rundergehakt,
1/2 theelepel zeezout
1/4 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
een kleine shalot, fijn gehakt
1 vrije uitloop bio-ei, klein
3 beschuiten
40 gram boter
1 sjalot
200 gram pruimtomaatjes
Vandaag eten we een gehaktbal zoals onze oma hem maakte. Waarom? Omdat het de lekkerste gehaktballen zijn! We maken ze precies zoals zij dat deed, gelukkig zijn haar recepten bewaard gebleven. Daar boffen we bij!
Zo maak je onze oma's gehaktballen
Doe het gehakt in een grote kom
Voeg het zout en het eitje aan het gehakt toe.
Voeg de verkruimelde beschuiten er ook aan toe.
Doe de verschillende kruiden erbij.
Snipper het sjalotje en voeg toe.
Als alles in de kom zit kneed je het door elkaar.
Te droog scheutje melk, te nat een beschuitje erbij.
Rol vier mooie ballen van het gehalkt.
Zo braad je de gehaktballen
Laat de boter kleurten en leg de gehaktballen er in.
Snij tussendoor het uitje en de tomaatjes.
Draai ze om als 1 kant bruin is en voeg het uitje toe.
Bak andere kant bruin en bak de tomaatjes even mee
Als de gehaktballen aan beide kanten mooi bruin zijn doe je er 100 ml koud water bij
Dek de pan af, zet op kleinste vuurtje en laat sudderen.
De gehaktballen zijn goed gaar na 20-25 minuten sudderen.
Kijk tussendoor of er nog genoeg jus in de pan is, voeg anders een klein beetje water toe!