De boodschappen
500 gram gehakt
gehaktkruidenmix (zie ingrediënten hieronder)
1 vrije uitloopei
2 bosuitjes
2 eetlepels soyasaus
2 eetlepels bakmargarine
400 gram zilvervliesrijst
1 zak Chinese roerbakgroenten
1 pot pindakaas
Pindasaus ingrediënten: zie onderaan
Vandaag maken we gehaktballetjes in pindasaus. De pindasaus maken we zelf, op Indonesische wijze. We eten er zilvervliesrijst en Chinese roerbakgroenten bij.
We beginnen met de gehaktballetjes
Roer door 50 gram paneermeel: 1 theelepel witte peper; 2 theelepels nootmuskaat; 2 eetlepels paprikapoeder; 1 eetlepel gemberpoeder; 1 eetlepel knoflookpoeder.
Kneed de gehakt met de kruidenmix, soya, 1 ei, 2 uitjes.
Rol er balletjes van, druk ze plat met een vork.
Bak de gehaktballetjes rondom bruin in margarine.
Blus af met water en laat ze 10 minuten sudderen.
De bijgerechten
Was, laat uitlekken en roerbak de groenten.
Kook de rijst als er op aangegeven staat.
Hak de pinda's in stukjes.
Zelf pindasaus maken: 1 sjalotje; 2 tenen knoflook; 1 theelepel olijfolie; 150 gram pindakaas; 80 ml kokosmelk (of melk); 2 eetlepels ketjap; 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker; 1 theelepel gemberpoeder (djahe); 1 theelepel gemalen komijn (djintan); 1/2 tl ketoembar (koriander); 2 theelepels sambal manis; scheutje limoen- of citroensap; handje ongezouten pinda's, klein gehakt. Optioneel: zout en/of kant&klaar gebakken uitjes.
Knijp de knoflook uit in een pan.
Bak ½ minuut in 1 theelepel olie.
Bak de sjalot mee.
Voeg de pindakaas toe.
Roer de bruine suiker er door.
Voeg alle kruiden, sambal, soya en melk toe.
Roer er citroensap door.
Roer tot slot de gehakte pinda's door de saus.
Serveer de gehaktballetjes met pindasaus en gebakken uitjes.