De boodschappen
525 gram meel + extra voor bestuiven
1.5 eetlepel kristal suiker + een snuf
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel zeezout
1 theelepel bakpoeder
50 ml melk
1 eetlepel zonnebloem olie
1 eetlepel rijstazijn
Vandaag maken we Snazzie's keuze voor het Chinees Nieuwjaars gerecht 2017 compleet. Deze broodjes lijken veel werk om zelf te maken en je kunt ze ook kant&klaar kopen. Maar ten overvloede, versgebakken smaken ze echt veel, veel lekkerder dan gekochte :)
Bovendien, het rijzen duurt lang maar het eigenlijke werk is zo gedaan. En...je doet kids die van koken houden er een plezier mee, die kunnen fijn helpen! Het recept is voor 18 kleine broodjes, wij maken liever 8 grotere. Aan jou de keus!
Zo maak je Bao-broodjes
Los de gist met de snuf suiker op in een eetlepel warm water.
Plaats het meel, de suiker en het zout in een mixerkom.
Giet het gistmengsel in een kuiltje in het meel.
Voeg er de melk, olie, azijn en 200 ml water aan toe.
Mix alles samen tot een ruw deeg.
Bestrooi je werkplek met wat meel.
Kneed het deeg in 10-15 minuten glad.
Vet een grote kom licht in.
Deeg in de kom, folie erover.
Laat het deeg 2 uur rijzen.
Kiep het deeg uit de kom.
Druk het helemaal plat met je handen.
Strooi er bakpoeder op en kneed 5 minuten.
Rol een slang van het deeg van 3 cm dikte.
Snij de slang in blokjes.
Rol balletjes van de blokjes.
Rol de balletjes in ovalen.
Bestrijk het deeg licht met olie.
Strijk ook wat olie op een eetstokje, leg het in het midden van het ovaal en klap het broodje dubbel. Trek het eetstokje er voorzichtig uit.
Leg de dubbelgevouwen broodjes op een bakplaat met bakpapier.
Vet transparant folie licht in en bedek daar de broodjes mee.
Laat de broodjes op een warme plaats nog 1.5 uur rijzen.
Stoom de broodjes in 8-15 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
De Bao broodjes voor de kids krijgen alleen vlees en zoetzuur.
Vandaag begint het feest dan echt! Gong Xi Fa Cai! Gelukkig Nieuwjaar!