De boodschappen
150 gram witte basterdsuiker
175 gram zachte boter of planten-margarine
1 vrije uitloop ei, losgeklopt
250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
een snufje zout
glutenvrij custardpoeder, om te bestuiven
1 kilo appels, Elstar of Golden delicious
2 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel
50 gram rozijnen
optioneel: slagroom
Omdat ons mini-monstertje geen gluten en ook geen lactose mag bakken wij 2 kleine glutenvrije appeltaartjes ipv 1 grote, want hij mag ook geen slagroom. We nemen een zoetere appel - ook al zijn er weer goudreinetten - speciaal voor de kids :)
Zo maak je gluten vrije appeltaart
Neem 1 springvorm van 24 cm of 2 van 12 cm
Mix de boter met de suiker romig.
Mix er 2/3 van het losgeklopte ei door.
Zeef het glutenvrije bakmeel met zout.
Voeg het meel aan de botermix toe.
Mix tot er een samenhangend deeg vormt.
Rol het in vershoudfolie.
Leg het deeg in de ijskast.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de ijskast.
Week de rozijnen 15 minuten in warm water, laat ze goed uitlekken.
Vet de springvormen in met boter of plantaardige margarine.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in schijfjes.
Meng de appelschijfjes met de suiker, het kaneel en de rozijnen en zet ze even opzij.
Verwarm de oven voor tot 180°C
Rol het deeg uit tot 2 cm dik.
Snij er een cirkel uit.
Druk de cirkel in de vorm.
Strooi er custardpoeder op.
Let op, glutenvrij deeg breekt sneller dan deeg met gluten!
Druk het appelmengsel in de springvorm.
Snij lange strookjes van het resterende deeg.
Druk de strookjes deeg op de appeltaart.
Strijk het resterend losgeklopt ei op de deegstrookjes.
Zet de springvorm(en) in het midden van de oven en bak de appeltaart(jes in +/- 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de appeltaart helemaal afkoelen in de springvorm.
Heerlijk bij koffie en thee!
De appeltaart zonder gluten ziet er mooi uit, ongeveer zoals het hoort en hij ruikt ook heerlijk. De smaak is prima maar helaas is de taartkorst (net als het brood dat we bakten) erg kruimelig. Gelukkig hebben kids daar geen moeite mee, ze eten allemaal mee, zonder gluten en ze vinden de appeltaart heeerlijk! Wij blij :D