Sketos, pure Griekse koffie
1 kopje water
2 theelepels Griekse koffie
Glycos, zoet
1 kopje water
3 theelepels suiker
2 theelepels Griekse koffie
Metrios, halfzoet
1 kopje water
2 theelepels suiker
3 theelepels Griekse koffie
Als je in Griekenland ελληνικός καφές (Griekse koffie) besteld kun je kiezen uit 3 smaken, Griekse koffie wordt puur, zoet of halfzoet gedronken. De Griekse en de Turkse koffie lijken erg veel op elkaar, de koffie is allebei zeer fijn gemalen, het wordt in een klein, smal steelpannetje gezet en het moet gaan schuimen. Vraag het aan een Griek en zij hebben deze manier van koffiezetten het eerst bedacht, maar je raad het al: als je het vraagt aan een Turk...
Zo zet je Griekse Koffie
Doe de gewenste hoeveelheid koffie en suiker in de briki.
Meet het water af met het kopje waaruit je gaat drinken.
Roer het mengsel in de briki even goed door.
Plaats de briki - eventueel op een gasverkleiner - op laag vuur en wacht tot er schuim verschijnt, de koffie mag niet koken!
Neem de briki snel van het vuur als de koffie omhoog komt.
Schenk de koffie in kleine koffiekopjes.
Begin nooit gelijk te drinken of te roeren in je Griekse koffie, als je het even laat staan zinkt de koffiedrab naar de bodem van het kopje!