SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Hoe smelt je chocolade?

au bain marie!
Info, Kook- en baktips en Techniek
Chocolade au bain matie sidepic

Wat heb je nodig?
Pure chocola (liefst 70%)
Melkchocolade (van een goed merk)
Witte chocolade (van een goed merk)
slagroom
hitte-bestendige kom
steelpannetje met water

Chocolade au bain matie sidepicll

Zo smelt je pure chocola au bain marie
Banketbakkers zeggen dat chocola beter smelt als je hakt dan als je breekt, dus wij hakken ;) Gebruik altijd een hitte-bestendige kom of schaal.

We smelten vaak met 1 of 2 eetlepels slagroom erbij om de chocolade iets losser te maken.

Roeren doen we kort en niet meer dan nodig, vaak draaien we de schaal open neer in het rond. Even rustig iets laten afkoelen en verwerken doen we weer snel!

Puur au bain marie 01
Puur au bain marie 02
Puur au bain marie 03
Puur au bain marie 04

Breng een laagje water aan de kook, het mag de pan niet raken.

Hak de chocolade in ongeveer even grote stukken.

Doe ze in de kom en voeg de ongeklopte slagroom toe.

Als het bijna helemaal gesmolten is roer je even snel.

Au bain marie melkchocolade smelten
Voor melkchocolade om te smelten kopen we de druppels Belgische chocolade van Callebaut en Tony's Chocolonely melkchocolade tabletten.

Het ligt er aan wat we gaan maken en of we daarbij veel of weinig chocola nodig hebben. Beide soorten gaan goed, als je maar oplet!

Melk au bain marie 01
Melk au bain marie 02
Melk au bain marie 03

Doe de chocola in een schaaltje, zet het op kokend water.

Voeg slagroom toe en wacht tot de chocolade bijna gesmolten is.

Roer het snel door, laat het even afkoelen en verwerk het.

Zo smelt je witte chocolade au bain marie

Witte chocolade smelten is wat moeilijker dan puur of melk omdat het sneller verbrandt.

De reden dat wij alle chocolade au bain marie smelten en niet in de magnetron is omdat je er dan meer controle over hebt.

Blijf erbij en neem pan met het schaaltje chocola van het vuur voordat het helemaal is gesmolten. Schudt het schaaltje rond of roer snel door!

Wit au bain marie 01
Wit au bain marie 02
Wit au bain marie 03
Wit au bain marie 04

Hak de witte chocola in kleine stukken.

Zorg ervoor dat de pan met water op lage hitte staat.

Roer snel door als de chocolade bijna helemaal gesmolten is.

Nu kun je er chocolaatjes van gieten of popcorn mee maken.

Puur au bain marie 05
Melk au bain marie 04

Schenk de chocolade over een cake of maak een taartje.

Er zijn duizenden recepten met chocolade en ze zijn allemaal even lekker, dus veel succes en plezier ermee!