Icon en

šokolaadi küpsisetort

koekjes-taart uit Estland
Met chocolade, Europees, Met slagroom, Met vers fruit en Taart
Estonia side pic

De boodschappen
2 pakken theebiskwie
500 gram kwark
150 ml slagroom
2-3 eetlepels suiker
150 gram melkchocolade
200 ml melk
125 gram aalbessen waarvan 25 gram voor decoratie

Estonia kupsisetort side

We zijn in Estland en het is er erg mooi! Maar wij hebben geen tijd, wij gaan natuurlijk op zoek naar gebak! We vonden een taart die erg populair is in Estland, die erg lekker smaakt en heel gemakkelijk te maken is: de šokolaadi küpsisetort.

De melk om te weken wordt ook vaak vervangen door koffie, eventueel met likeur zeker bij de chocolade versie. In de niet chocolade versie wordt tegenwoordig allerlei fruit gebruikt in of op de taart, de rode of lichtgroene bessen zijn klassiek.

Zo maak je Sokolaadi Küpsisetort

Estonia kupsisetort 01
Estonia kupsisetort 02
Estonia kupsisetort 03
Estonia kupsisetort 04
Wij gebruikten goedkope maar lekkere theebiskwietjes als basis.
Schenk de melk in een kom en week de biskwies er kort in.
Schenk de slagroom in de mixer en voeg de suiker toe.
Klop de slagroom stijf en voeg de kwark er aan toe.
Estonia kupsisetort 05
Estonia kupsisetort 06
Estonia kupsisetort 07
Klop de kwark en slagroom samen tot het een geheel is.
Leg de geweekte koekjes in een vorm en strijk er room over.
Dek de slagroommix af met nog een laag geweekte koekjes.
Estonia kupsisetort 08
Estonia kupsisetort 09
Estonia kupsisetort 11
Estonia kupsisetort 12
Was de aalbessen en laat ze goed drogen op keukenpapier.
Strijk weer room op laag twee en strooi er de schone aalbessen over.
Smelt de chocolade au bain marie en roer er een lepel melk door.
Verspreid een dikke laag chocolade op de bovenste laag koekjes.
Estonia kupsisetort 13
Estonia kupsisetort home
Laat de toplaag een paar uur harden in de ijskast.
Leg de overgebleven bessen op de taart en geef er koffie bij.