Boodschappenlijst
100 gram boter
50 gram fijne suiker
150 gram kwark
rasp van 1/2 biologische citroen
300 gram patent bloem
2 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
100 gram rozijnen
50 gram gekonfijte sinaasappel- / citroenschil
50 gram geschaafde amandelen
1-3 eetlepels melk (optioneel)
100 gram zachte boter
120 gram poedersuiker
Voor kerst bakken we de Duitse mini-kerststollen van Bake to the Roots van Grafisch ontwerper Marc. Zij zijn perfect gelukt, alles wat Marc beschrijft in zijn recept klopt :)) Zo fijn als een recept van een leien dakje gaat!
Zo maak je de mini-kerststollen van Marc
Verwarm de oven voor op 180°C en leg bakpapier op de bakplaat
Doe de boter met de suiker in een kom en klop het romig.
Voeg de kwark en citroenrasp toe en klop het door.
Zeef het meel met de kaneel en het bakpoeder.
Klop het meelmengsel er snel en kort door.
Als het deeg wat droog en stevig aanvoelt...
...roer er de 1 tot 3 eetlepels melk door.
Vouw rozijnen, amandelen, gekonfijt fruit in.
Kneed het deeg kort met de hand
Vorm het in een cilinder.
Laat het 1 uur rusten.
Snij het deeg in gelijke delen.
Vorm er ovalen van.
Smelt de boter op lage temperatuur
Schuif de stollen in de oven.
Bak de stollen 15 - 20 minuten.
Strijk gesmolten boter op de warme stollen.
Zeef royaal poedersuiker over de warme stollen.
Laat de stollen afkoelen op een rooster.
Bestrooi de afgekoelde stollen nogmaals met poedersuiker.
Bewaar de stollen koel, in een koekjestrommel.
Laat de kerststollen +/- 2 dagen rusten voor je ze eet, dan kunnen de smaken optimaal blenden, maar ze moeten binnen 2 weken gegeten zijn!
Fijne kerstdagen!