De boodschappen
240 ml melk
180 gram boter
60 gram suiker
mespunt zout
1 vrije uitloop ei
720 gram bloem
1 zakje gedroogde gist
Voor de vulling
150 gram vers fruit
30 gram suiker
7 gram maizena
1/2 theelepel citroensap
Maanzaadvulling: onderaan pagina
optioneel: poedersuiker
In Tsjechië zijn Kolace's het meest populaire zoete gebak. Het zijn broodjes met een jam (of fruit in siroop) vulling. Vaak worden er gedroogde abrikozen of -pruimen voor gebruikt maar je kunt Kolace's met allerlei soorten fruit maken. Wij gebruiken ons verse Hollandse zomerfruit vandaag: aardbeien; kersen; frambozen en abrikozen. De Tsjechen houden ook van een maanzaadvulling, recept vind je onderaan.
Je hebt 2 dagen nodig om Kolace's te maken, zo doe je het
Dag 2 - het vullen en bakken van de broodjes.
Verwarm de oven voor op 175°C
Bak de broodjes in 12-15 minuten lichtbruin.
Pulse het maanzaad in de blender fijn. Doe melk, suiker, boter, honing en zout in een steelpan.
Zet de pan op medium hitte en laat de boter smelten. Neem de pan van het fornuis.
Klop de eierdooier licht. Schenk langzaam de helft van het melkmengsel bij de dooier en roer.
Schenk het eimengsel terug in de pan en roer alles door elkaar.
Zet de pan weer op en laat het mengsel indikken.
Neem dan de pan van het fornuis en roer het maanzaad en de citroenrasp erdoor.
Schenk de vulling in een kom, dek af en laat het minstens 2 uur tot max. 2 dagen koelen.