Boodschappenlijstje
500 gram kruisbessen
500 gram Van Gilse geleisuiker
1 eetlepel citroensap
gesteriliseerde potten
Met jam maken begin je altijd een dag van te voren!
Kruisbessen zijn echte zomerbessen, je kunt ze alleen in juli en augustus kopen. In Groot Britannië zijn de bessen nooit weggeweest, bij ons waren ze lange tijd ouderwets. Maar nu zijn ze weer helemaal terug! Wij zijn blij dat ze weer volop te koop zijn in de zomermaanden!
Zo maak je kruisbessenjam
Was het fruit goed voor je de steeltjes verwijderd.
Weeg het schone fruit af zodat je het precieze gewicht weet.
Weeg exact dezelfde hoeveelheid geleisuiker af.
Doe de kruisbessen in een ruime pan en voeg de suiker toe.
Roer de suiker en het citroensap door de bessen.
Zet de pan met de deksel erop een nachtje in de ijskast.
Dag 2
Zet de pan laag op tot de suiker smelt, breng dan aan de kook.
Steriliseer de potten terwijl je wacht tot de jam klaar is.
Blitz de jam een seconde om het fruit iets fijner te maken.
Vul dan de potten tot 1 cm onder de rand en sluit ze af.
Zet de goed afgesloten potten 5 minuten ondersteboven.
Laat de potjes helemaal afkoelen en bewaar ze in de ijskast.
We maakten kleine potjes om alvast te proeven en een grote voor de winter :)
De kruisbessenjam smaakt heerlijk, we moeten er maar snel meer van maken!
Download de tips van Van Gilse dan lukt je zelfgemaakte jam altijd!