De boodschappen voor 10 dubbele koekjes
150 gram ongezouten boter
225 gram bloem
3/4 theelepel bakpoeder
een mespunt zout
1 vrije uitloop eierdooier, groot
80 gram kristalsuiker
1½ theelepel vanille essence
jam, bv aardbeien, pruimen of bessen
poedersuiker voor decoratie
We zijn inmiddels in Finland aangekomen en gaan onmiddelijk op zoek naar zoet Fins gebak. We ontdekken al snel de Lusikkaleivat of theelepelkoekjes, een traditioneel Fins koekje met jam. Alleen zijn de theelepels hier wat groter dan bij ons maar dat vinden we helemaal niet erg...
Zo maak je Lusikkaleivat
Smelt de boter op middelmatig vuur, laat het 15 minuten opstaan.
Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout samen in een kom.
De boter is nu donkerbruin en ruikt nootachtig. Giet het in een mixerkom.
Voeg suiker, eigeel en vanille aan de gesmolten boter toe.
Verwarm de oven voor op 170°c.
Mix de ingrediënten door elkaar en voeg het bloem-mengsel toe.
Mix het deeg kruimelig maar samenhangend, tot het op nat zand lijkt.
Schep een lepel vol met deegkruimels en druk ze aan op de lepel.
Schraap de lepel langs de rand en maak een lepelvorm.
Leg de koekjes op bakpapier op de bakplaat.
Bak de koekjes in 12-15 minuten lichtbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Smeer op één koekje jam en druk er een tweede koekje op.
Bestrooi de koekjes met een dun laagje poedersuiker.
Hyvää ruokahalua!