Boodschappenlijstje voor +/- 30 koekjes
100 gram mungbonen-meel
100 gram gemalen amandelen of amandelmeel
95 gram poedersuiker
70 gram boter of bakvet
1 eetlepel water
1 theelepel amandel-extract
1 vrije uitloop bio-ei, losgeklopt
Vandaag bakken we prachtige Chinese koekjes, we eten ze gezellig bij de thee vanmiddag. Het is ook een leuk cadeautje, voor Chinees Nieuwjaar of met het Maanfestival. Niet perse een nieuwjaarskoekje, maar meer geschikt voor alle gelegenheden!
Zo maak je de Macao amandelkoekjes
Doe beide soorten meel en de suiker in een grote kom.
Roer het door elkaar tot het goed gemengd is.
Weeg de koude boter af en snij het in kleine blokjes.
Voeg de boterblokjes aan het meelmengsel toe.
Wrijf de boter in het meel.
Wrijf tot het mengel op kleine kruimels lijkt.
Doe het amandel-extract er bij.
Voeg druppel-gewijs water toe.
Kneed het in een elastisch deeg.
Druk het deeg in de vorm.
Schraap teveel deeg af.
Wrijf de afgesneden kant zacht glad.
Tik de koekjes uit de vorm.
Zet de koekjes in de ijskast.
- met 'tik de koekjes uit de vorm' bedoelen we geef een paar harde klappen met de vorm op je werkblad, dan komen de koekjes er makkelijk en mooi uit
- zet de bakplaat met de koekjes minstens 2 uur in de ijskast voor je ze bakt, onze eerste koekjes liepen vreselijk uit!
Verwarm de oven voor op 160°C en pak de koekjes uit de ijskast
Bestrijk de koekjes met ei.
Bak de koekjes +/- 25 minuten.
Laat de ovendeur een kiertje open.
Bak de koekjes licht goudbruin.
Ahhhhg! Daar gaan ze weer! Na een nacht in de ijskast lopen ze toch weer uit! Later meer hierover, in een blog over mislukken. We snijden de koekjes af en zo moet het maar, zo jammer!!!
Laat de Macao amandelkoekjes afkoelen op een rooster.
Serveer de koekjes bij een kopje thee in je mooiste servies ;)
Xin Nian Kuai Le, gelukkig nieuwjaar!