SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Met 2 maten meten?

was het maar waar!
Kook- en baktips en Info

Voor Nederlanders is wegen & meten makkelijk: 1 kilo = 2 pond = 10 ons = 1000 gram; 1 pond = 5 ons = 500 gram; 1 ons = 100 gram, we leren het op de basisschool.

Bij het maken van recepten uit de Verenigde Staten en soms ook uit het Verenigd Koninkrijk zijn de verschillende maten waarmee er wordt gemeten voor veel Nederlanders een puzzel!

Bovendien gebruiken beide landen gebruiken cups maar de inhoud van die cups is niet hetzelfde! En nu hebben we het nog maar over 2 landen waar met cups gemeten wordt! In Canada, Nieuw Zeeland, Australië, Japan en Korea gebruikt men ook cups maar die zijn soms ook net weer ander! Die recepten slaan we gelijk over, om een nervous kitchen-breakdown te voorkomen!

Met twee maten meten 01
Met twee maten meten 02

De USA cup is 240 gram,  ½ cup is 120 gram, ¼ cup is 60 gram. Laten we nou een prima set USA maatcups en -lepels gevonden hebben, die van bamboo en mais worden gemaakt om plastic te vervangen. Gewoon perfect voor snazzie!

Met twee maten meten 04
Met twee maten meten 05
Met twee maten meten 06

Nu is de UK cup is 250 gram, ½ cup is 125 gram, ¼ cup is 60 gram. Bij toeval horen we dat er maatbekers met Britse maten te koop zijn bij Dille&Kamille. Geen plastic maar glas en er staan natte en droge maten op. Geweldig, we gaan meteen op pad! Maar...er wordt niet alleen gekookt en gebakken met cups, er  wordt ook nog gemeten in pounds; ounces; fluid ounces en pints :(

Gelukkig kom je in recepten uit het VK steeds vaker twee maatsystemen tegen, de origineel Britse en onze grammen en milliliters. Een hele verbetering voor Nederlandse keukenprinsessen en -prinsen bakkers ;)) maar de USA blijft voorlopig volharden in cups etc in recepten. Dus een setje maatcups is nooit weg!

Mocht je het handig vinden dan kun je alle Britse en Amerikaanse maten nalezen op onze PDF, alleen even downloaden. Dan kun je ook gewoon je weegschaal gebruiken ;))