Boodschappenlijstje
125 gram bloem
75 g boter (kamertemperatuur)
75 g basterdsuiker
½ scharrelei (kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
¼ theelepel bakpoeder
poedersuiker, om te strooien
diverse kleuren rolfondant
rode smarties
mini-hulst koekuitsteker >>
mini-kerstlampjes koekuitsteker >>
Vandaag bakken we heel veel kerstkoekjes, voor het kerstontbijt op school. We maken mini-hulstblaadjes en kerstlampjes, ze zijn schattig en ieder kind vindt ze lekker! De mini-monsters kunnen goed helpen, ze steken de hulst en kerstlampjes uit rolfondant. Het recept is voor 50 koekjes, als je er twee keer zo veel maakt heb je gelijk kerstkoekjes voor thuis.
Zo maak je de kerstkoekjes
Mix boter en suiker romig.
Klop een half ei los.
Doe het ei bij het botermengsel.
Mix het er door.
Mix ook het vanille extract er door.
Weeg en meet meel, zout en bakpoeder.
Roer het door elkaar.
Zeef het bij het botermengsel.
Kneed het tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in vershoudfolie.
Zet het deeg in de ijskast.
Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de ijskast
Verwarm de oven voor op 170°C en leg bakpapier op de bakplaat
Rol het deeg uit tot 1 cm dikte.
Steek er hulstblaadjes uit.
Leg de hulst op de bakplaat.
Bak de mini-koekjes 10 minuten.
Steek de kerstlampjes uit.
Zet de bakplaat in de ijskast.
Laat de hulst koelen op de plaat.
Verhuis de hulst naar het rooster.
Bak de lampjes 10 minuten.
Laat ze koelen op de plaat.
Dan op het rooster.
Terwijl de koekjes helemaal afkoelen steek je het fondant uit
Strooi poedersuiker op de bakmat en vul een bakje met een laagje water
Rol groen fondant dun uit.
Steek er hulst out
Plak de hulst op de koekjes.
Plak de smarties op de hulst.
Rol verschillende kleurtjes fondant dun uit
Steek er kerstlampjes uit.
Steek de fittingen uit grijs.
Plak lampjes en fittingen op de koekjes.
Druk, met een cocktailprikker, 3 streepjes op elke fitting.
Nu gaan we eerst theedrinken.
We proeven de koekjes eerst
De koekjes smaken heerlijk!
Ze kunnen mee naar school.
Fijne kerstvakantie!