Icon en

Niet iedereen heeft een tuintje

maar hoe mooi kan je bio-balkonnetje zijn?
Moestuin, Info, Zaaien en planten en Zomer

Ook als je geen tuin(tje) hebt kun je tuinieren, op snazzie laten we graag zien wat een plezier je kan hebben van een 2x2m balkonnetje. Deze tuinier houdt het helemaal biologisch, van de potaarde tot de planten. Ook wilde planten en bloemen zijn schitterend, dat laten we je vandaag ook zien!

Ben jij ook op zoek naar biologische planten voor je tuin, balkon of in je huis? Zoek niet verder, wij hebben ze al voor je gevonden. Bij Sprinklr vind je zeker wat je zoekt! Ze hebben simpele en bijzondere wilde planten die het geweldig doen op je balkon. Je kunt zelf van alles uitkiezen maar je kunt ook een pakket bestellen, zoals wij deden. Er zijn tuinplanten maar ook kamerplanten om uit te kiezen en alles biologisch gekweekt en aan huis bezorgd.

Viooltjes sidepic

Waar precies kopen we die bio-planten?

Sprinklr B.V.
Korte Papaverweg 15
1032 KA Amsterdam

contact
www.sprinklr.co
info@sprinklr.co

06-39605827

Sprinklr sidepic

Een kaartje met één-jarige Oostindische Kers (Tropaeolum majus) zaadjes is een leuke attentie die is meegestuurd met de bestelling. We hebben ze in een grote bak gezaaid. Het felle oranje, geel en rozerood van de bloemen past straks goed bij alle andere kleuren op ons balkon. We houden van de felgekleurde Oostindische Kers!

Als je planten bezorgd worden pak je ze natuurlijk meteen uit. Fijn dat er een goede handleiding, kort en bondig, mee komt voor nieuwkomers in de plantenwereld. Op die manier weet je zeker dat je je planten meteen op de goede plek zet en hoeveel water ze nodig hebben om goed te groeien. Voor uitgebreider advies kun je altijd even op de Sprinklr website kijken. De planten groeien snel en krijgen ook snel knoppen, echt leuk om dagelijks te zien hoe het met ze gaat!

Op de achterkant van Sprinklr's plantverzorgings-tips vind je informatie over het belang van organisch tuinieren. Voor zowel de gezondheid van de planeet als die van jezelf. Met info over waar je net gekochte planten vandaan komen en hoe ze gekweekt worden. Informatief en leuk om te lezen.

01. balkon
02. info
03. balkonll

In de balkonbak op de achtergond komt onze wilde-bloemen-zaadmix al vrolijk omhoog, dat is ook fijn voor bijen en vlinders. Alle planten staan lekker in het zonnetje dus ze hebben het hier goed naar hun zin. Geef de potplanten genoeg water, maar niet teveel. Bij langdurig warm weer droogt de potgrond snel uit maar hou de grond alleen vochtig. Geen schotels vol water, tenzij er een hittegolf is!

04. lieveheersbeestje
05. chocolade cosmos
06. duizendschoon   viooltjes
07. viooltjes

En kijk wat een beeldige balkontuin na een klein weekje! De briljante kleuren van de bijzondere planten brengen kleur en fleur op je balkon. Bovendien zijn lieveheersbeestjes, bijen, hommels en vlinders je zo dankbaar. Ze komen de hele dag op bezoek (Kijk maar in de Chocolade Cosmos-bloem!)

Van de Chocolade Cosmos (Cosmea Atrosanguineus 'Chocolate') met een chocolade vanille smaak wordt beweerd dat het plantje zeldzaam en bijna uitgestorven is. Maar in Mexico komt het overvloedig in het wild voor. Plotseling hip zijn de plantjes hier wel bijna overal uitverkocht, dus even zoeken als je er ook een wil ;)

Het Duizendschoon (Dianthus barbatus) smaakt kruidig, look-achtig en de Viooltjes (Viola cornuta) zachtzoet & naar kaneel. Het zijn beide welbekende Hollandse borderplanten in allerlei prachtige kleuren, planten waar wij veel van houden!

08. duifkruid
09. duifkruidll
10. duifkruidlll

Het Duifkruid (Scabiosa columbaria) 'Butterfly Blue' groeit in overvloed in het wild tussen het gras bij ons in de buurt. We plukken de bloemen vaak buiten, we houden van de zacht lila kleur en de elegante blaadjes. We zijn blij dat het Duifkruid nu ook op ons balkon groeit. Op de foto's hierboven zie je het in drie fasen: bij aankomst; een dag later nog wat slap van de reis en nog een dag later al stevig op eigen steel en stralend. Het groeit echt snel!

11. daglelie
12. dagleliell
13. dropplant %28anijsnetel%29
14. dropplant %28anijsnetel%29ll

Er zijn heel veel eetbare bloemen te koop bij Sprinklr, zoals ook de stralend gele Daglelie (Hemerocallis 'Stella D'oro'). Als je biologische bloemen wil eten kun je dat veilig doen omdat er niet met pesticiden gespoten wordt. Volgens de verpakking smaakt de Daglelie naar radijs maar dan wat minder sterk. De onze zit nu al vol met knoppen, dat belooft wat!

De Dropplant of Anijsnetel (Agastache Mexicana 'Lime') bloeit prachtig, ruikt heerlijk en trekt ook bijen en vlinders aan. Precies wat wij graag willen, bovendien is ie ook eetbaar. De blaadjes smaken naar anijs en je kunt ze in thee of salades verwerken. De knoppen beginnen al uit te komen, de bloei duurt nu niet lang meer.

15. komkommer kruid 01
16. komkommer kruidll
17. lavendel dahlias

We wilden graag Komkommerkruid (Borago Officinalis), nog een eetbare plant, maar heel eerlijk gezegd was dat niet de reden voor ons, ook al kun je de plant gebruiken in salades met de bloemetjes als eetbare garnering.

We kozen deze plant omdat de kleine blauwe sterretjes-bloemen te schattig zijn en in het echt blijken ze nog mooier! De plant kwam wat slapjes binnen. Maar nadat we hem eerst zijn wortels lieten volzuigen in een waterbadje hebben we hem gelijk in zijn nieuwe pot geplant. De andere dag ging het al een stuk beter en met een stokje voor steun staat hij nu prachtig rechtop te bloeien.

De Vlinderlavendel (Lavandula stoechas) en de vrolijke Dahlia's (van de familie Asteraceae) kunnen wel een vol zonnetje hebben.

18. muskuskaasjes kruid
19. muskuskaasjes kruidll
20. onbekend
21. goudsbloem
Het Muskuskaasjeskruid (Malvaceae) kun je ook vaak in het wild in de berm vinden en plukken. Het heeft een lief roze kleurtje en heel fijne blaadjes. Hier ziet je het in twee fasen: net na aankomst en een week later, dan wordt het al lekker bossig en komen de bloemetjes snel uit. Muskus kaasjeskruid staat ook mooi op je balkon en zoals je hier kunt zien, het groeit supersnel.
 
Deze showstopper bloeit elk jaar in prachtig blauw. Het is een sterke plant die zelfs in de sneeuw geen blaadje verliest. Elk jaar verrast hij ons weer met een overvloed aan schitterende bloemen. De plant heeft wat van een Iris of misschien van een lis en we zien hem overal in straattuintjes in de buurt maar hoe heet ie? Dat zouden we graag willen weten!
 
Dit mooie trio bestaat uit de donkerrode Chocolade Cosmos, die smaakt naar chocolade vanille, donkerroze/rode Honingmeloen Salie (Salvia elegans 'Mello') smaakt naar honingmeloen (duh) en Goudsbloem (Calendula Officinalis) heeft een mild kruidige, wat peperige smaak.
22. choc cosmos
23. dahlia's 01
27. oostindische kers
De vrolijke gekleurde Dahlia's (Asteraceae) zijn bij ons ook favoriet en we hebben ze in rood, geel en roze. Wist je dat er in Mexico ongeveer 10 varianten van Dahlia's in het wild groeien? De Dahlia's die we hier kennen zijn allemaal hybriden en gekweekt op eigen bodem. De soorten zijn ontelbaar en de kleuren ook.
 
De door Sprinklr cadeau-gestuurde zaadjes van de Oostindische Kers zijn ook inmiddels ook al ontkiemd, dat gaat supersnel. Dat wordt straks een bak vol mooie geel, oranje en rozig-rode bloemetjes die je kunt oogsten en eten.
25. wilde bloemen zaaien
26. wilde bloemen zaaienll

De Wildebloemenmix-zaadjes voor de bijen - die we vorig jaar hebben gezaaid - hebben de winter goed doorstaan. Alles schiet omhoog in de bak en hier en daar zie je zelfs al een klein bloemetje verschijnen. Vorig jaar hadden we een uitbundig bloeiende bak vol verschillende plantjes met veel bontgekleurde wilde bloemen. Ze hadden inderdaad een grote aantrekkingskracht op bijen en hommels. We wachten nog even af of dat weer zo zal gaan maar het lijkt te lukken :))

Fijne zomer allemaal en veel plezier op je balkon!