koekjesdeeg
125 gram bloem
60 gram koude boter
50 gram basterdsuiker
1 vrije uitloop bio-ei
een snufje zout
1 eidooier met een scheutje room, om te bestrijken
50 gram gepelde, ongezouten pinda's
200 gram Tony's pure chocolade
De komst van de eerste Chinese arbeiders in de oude Rotterdamse wijk Katendrecht was in juni 1911. Ze werden hier naartoe gehaald door de Rotterdamse Loyd, vanwege een grote havenstaking die snel gebroken moest worden. De list werkte en de staking werd snel gebroken! Een heel nare truc van van de Loyd, vooral omdat de Chinese arbeiders hier in slechte woonomstandigheden, voor heel weinig geld het slechtste werk moesten doen.
De Chinese arbeiders blijven zonder discriminatie problemen op Katendrecht wonen, tussen de originele bewoners. Maar tijdens de financiele crisis van de jaren '30 loopt de werkloosheis snel op. De werkloze Chinese arbeiders bedenken een goed plan, ze gaan heerlijke pindakoekjes bakken en verkopen ze op straat.
Vandaag bakken wij ze, de lekkerste Chinese Pindakoekjes uit Rotterdam, Zuid-holland
Zo maak je ze
Doe de deeg-ingrediënten in een grote kom.
Wrijf de koude boterblokjes door het meel.
Kneed alles door elkaar tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 15 minuten rusten, zet het even opzij.
Verwarm de oven voor op 170°C en leg bakpapier op de bakplaat
Rol het deeg uit.
Steek er gekartelde koekjes uit.
Leg de koekjes op de bakplaat.
Klop de dooier met de room.
Strijk het op de koekjes.
Druk de pinda's in de koekjes.
Bak de koekjes in 20 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Smelt de chocola au bain marie.
Laat de chocolade drogen.
Geef de koekjes bij de thee of koffie.
Bewaar de koekjes in een koekjestrommel.
Waar zijn we volgende maand? Dan zijn we in Flevo-land!