Boodschappenlijst voor het deeg
250 ml lauwwarme melk
1 sachet gedroogde gist
500 gram bloem
snufje zout
1 theelepel suiker
100 gram boter, in blokjes
om te frituren:
700 ml zonnebloemolie
Boodschappenlijst voor de zuurkool
1 ui & 1 appel, ringen en blokjes
1 eetlepel citroensap
100 gram gerookt spek, in blokjes
2 eetlepels olie
700 gram zuurkool
100 ml droge witte wijn
250 ml groentebouillon (blokje)
Kruiden: 1 theelepel peperkorrels; ½ tl jeneverbessen; 1 laurierblad; snufje zout; peper; suiker; bieslook
Een lekker zuurkool-broodje met spekjes smaakt zo goed in de winter. De broodjes worden niet in de oven gebakken maar gefrituurd, dus laat ze eerst goed uitlekken op keukenpapier voor je de zuurkool er op legt.
Zo maak je platte zuurkoolbroodjes met spekjes
Verwarm de melk op middelhoog vuur, laat het niet koken.
Los de gist al roerend op, in de warme melk.
Roer meel. zout, suiker door elkaar.
Maak een kuiltje in het meel en giet de melk er in.
Doe de boterblokjes erbij.
Wrijf de boter in het meel en kneed het deeg.
Vet een grote kom in en leg het deeg er in.
Dek de kom af met een warme theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen en maak de zuurkoolvulling
Bak de spek 1 -2 minuten in de hete olie.
Fruit de uien mee tot ze doorzichtig zijn.
Schil de appel, klokhuis er uit en hak hem in blokjes.
Voeg de appelblokjes en zuurkool toe en bak ze mee.
Blus het zuurkoolmengsel af met de witte wijn en laat het even inkoken, voeg de groentenbouillon toe en laat het 30 minuten inkoken. Voeg na twintig minuten de kruiden (in een buitje) toe.
Verhit de zonnenbloemolie tot 180°C
Kneed het deeg even door en verdeel het in gelijke stukken.
Vorm er ronde broodjes van, druk er een kuil in, laat ze nog 20 minuten rijzen.
Frituur de broodjes 3 - 4 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
Schep de broodjes uit de pan met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken.
Schep het zuurkoolmengsel op de warme broodjes en serveer ze meteen.
Lekker hartig en zoetzuur, heerlijk!