SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Retro boterbiesjes

wie kan ze weerstaan?
Koekjes en Nederlands
Boterbiesjes sidepic

Boodschappenlijstje 8 grote, 20 kleine koekjes
85 gram boter, kamertemperatuur                     
100 gram witte basterdsuiker  
½ vrije uitloop bio-ei, kamertemperatuur   
rasp van ¼ citroen                                    
125 gram patent bloem     
125 gram Zeeuwse bloem 
½ theelepel baking soda
¼ theelepel zout                                         

Boterbiesjes sidepicll

Vandaag bakten we boterbiesjes, een retro-zandkoekje dat nog altijd lekker is. We vonden het recept bij Rutger bakt online. Misschien ligt het aan ons maar we hadden het moeilijk met dit recept, dat toch zo makkelijk leek. Mss was ons ei te klein. De koekjes smaken wel goed maar helaas niet naar ouderwetse boterbiesjes. Een beetje een tegenvaller na 10 jaar allerlei koekjes bakken. Maar oordeel zelf ;))

Zo maak je de boterbiesjes van Rutger

Boterbiesjes 01
Boterbiesjes 02
Boterbiesjes 03
Boterbiesjes 04

Doe boter en basterdsuiker in de mixer.

Mix tot het romig is.

Voeg het halve losgeklopte ei toe.

Doe de citroenrasp er ook bij.

Mix alles kort door elkaar

Boterbiesjes 05
Boterbiesjes 06
Boterbiesjes 07

Voeg beide soorten meel aan het mengsel toe.

Mix tot het grote kruimels zijn.

Kneed het dan snel met de hand door.

Na vijf minuten (lang!) kneden is het deeg niet uit te rollen, het is te droog

Boterbiesjes 08
Boterbiesjes 09
Boterbiesjes 10
Boterbiesjes 11

Het deeg blijft breken.

Wij voegen de andere helft ei toe.

Kneed het snel door het deeg.

Het deeg rolt perfect uit.

Verwarm de oven voor op 180°C

Boterbiesjes 12
Boterbiesjes 13
Boterbiesjes 14

Steek er harten uit.

Zet ze 10 minuten in de ijskast.

Bak de harten 18 minuten.

Boterbiesjes 15
Boterbiesjes 16
Boterbiesjes 17
Boterbiesjes 18

Steek intussen de kleine harten uit.

De harten grote zijn inmiddels klaar!

Koel even op de plaat, dan op een rooster.

Herhaal het proces maar bak 12 minuten.

Boterbiesjes 19
Boterbiesjes home

Laat de kleine harten op dezelfde manier koelen.

We bakten 8 grote en 20 kleine boterbiezen.

Eet smakelijk!