Boodschappenlijstje 8 grote, 20 kleine koekjes
85 gram boter, kamertemperatuur
100 gram witte basterdsuiker
½ vrije uitloop bio-ei, kamertemperatuur
rasp van ¼ citroen
125 gram patent bloem
125 gram Zeeuwse bloem
½ theelepel baking soda
¼ theelepel zout
Vandaag bakten we boterbiesjes, een retro-zandkoekje dat nog altijd lekker is. We vonden het recept bij Rutger bakt online. Misschien ligt het aan ons maar we hadden het moeilijk met dit recept, dat toch zo makkelijk leek. Mss was ons ei te klein. De koekjes smaken wel goed maar helaas niet naar ouderwetse boterbiesjes. Een beetje een tegenvaller na 10 jaar allerlei koekjes bakken. Maar oordeel zelf ;))
Zo maak je de boterbiesjes van Rutger
Doe boter en basterdsuiker in de mixer.
Mix tot het romig is.
Voeg het halve losgeklopte ei toe.
Doe de citroenrasp er ook bij.
Mix alles kort door elkaar
Voeg beide soorten meel aan het mengsel toe.
Mix tot het grote kruimels zijn.
Kneed het dan snel met de hand door.
Na vijf minuten (lang!) kneden is het deeg niet uit te rollen, het is te droog
Het deeg blijft breken.
Wij voegen de andere helft ei toe.
Kneed het snel door het deeg.
Het deeg rolt perfect uit.
Verwarm de oven voor op 180°C
Steek er harten uit.
Zet ze 10 minuten in de ijskast.
Bak de harten 18 minuten.
Steek intussen de kleine harten uit.
De harten grote zijn inmiddels klaar!
Koel even op de plaat, dan op een rooster.
Herhaal het proces maar bak 12 minuten.
Laat de kleine harten op dezelfde manier koelen.
We bakten 8 grote en 20 kleine boterbiezen.
Eet smakelijk!