Icon en

Soda brood

maak je supersnel zelf
Brood bakken en Brits
Soda bread side

De boodschappen
170 gram zelfrijzend bakmeel
170 gram volkoren meel
1/2 theelepel zeezout
1/2 theelepel bicarbonate of soda
290 ml karnemelk

Soda bread side ll

Sodabrood wordt gebakken zonder gist dus is het supersnel klaar. Zo word dit type brood ook genoemd 'Quick bread'. Het rijsmiddel is bicarbonate of soda (of baking soda). Soda brood werd voor het eerst gebakken in Amerika, in de 18e eeuw, door settlers en door sommige groepen Indianen.

In het midden van de 19e eeuw werd het brood ook populair in Europa. In Groot Brittannië en Ierland is het nog steeds super populair, net als in Oostenrijk, Polen en Servië. Snazzie maakt wie het brood nog niet kent in Nederland er graag op attent, want het smaakt superlekker!

Zo maak je Sodabrood

Soda bread 01
Soda bread 02
Soda bread 03
Soda bread 04
Doe het meel, zeezout en de baking soda in een grote kom.
Voeg de karnemelk ook aan het meelmengsel toe.
Roer alles door elkaar met een houten lepel.
Dit is even zwaar werk maar het is de moeite waard!

Soda brood wordt niet gekneed, druk het even snel met je handen samen

Verwarm de oven voor op 200°C

Bak het brood op bakpapier op de bakplaat, in het midden van de oven

Soda bread 06
Soda bread 07
Soda bread 08
Als het deeg samenhangend is vorm dan een bol.
Strooi meel op bakpapier en plaats het brood erop.
Snij met een scherp mes een kruis in het brood.
Soda bread 09
Soda bread 10
Soda bread 11
Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin.
Klop op de onderkant om te controleren of het brood gaar is, het moet hol klinken.
Laat het soda brood helemaal afkoelen op een rooster.
Soda bread promo
Soda bread promo
Het stevige brood smaakt heerlijk als het net vers gebakken is.

Morgen maken we zelf paté bij dit lekkere brood.