Icon en

Tarte Tatin

op de klassieke manier
Lente, Met appels en Taart
Tarte tatin sidepic

Boodschappenlijstje
4-5 grote appels
een rol bladerdeeg
patentbloem, om te bestuiven
110 gram zachte boter
130 gram fijne kristalsuiker

optioneel: vanille roomijs

 

Tarte tatin sidepicll

Voor bij onze zondagse koffie maken we een snelle Franse appeltaart die ook nog wereldberoemd is: de Tarte Tatin. Met kant en klaar gekocht bladerdeeg is het een klein kunstje. Bovendien, iedereen hier houdt van appeltaart, komt dat even goed uit!

Zo maak je een snelle Tarte Tatin

Tarte tatin 01
Tarte tatin 02
Tarte tatin 03
Tarte tatin 04

Snij een ruime cirkel uit het deeg en prik er gaatjes in.

Bestrooi het deeg licht met meel en zet het 40 min. in de ijskast.

Schil, verwijder het klokhuis en snij intussen de appels,

Verspreid de zachte boter over de bodem van de bakvorm.

Strijk ook wat boter over de rand van de bakvorm, strooi de suiker over de boter en leg de appel in een cirkel op de suiker

Verwarm de oven voor op 200°C / 180°C hetelucht

Tarte tatin 05
Tarte tatin 06
Tarte tatin 07

Laat de suiker op middelhoog vuur in 10-15 minuten karameliseren.

Laat de vorm +/- 10 min. afkoelen, leg het deeg over de appels en stop het in.

Bak de tarte 20 minuten, draai dan de oven naar 180°C/160° hetelucht.

Bak de taart nog 20 minuten tot het deeg goudbruin en gerezen is

Tarte tatin 08
Tarte tatin 09

Neem de taart uit de oven en haal hem gelijk uit de vorm.

Leg een schaal over de vorm en keer ze voorzichtig om.

Serveer de tarte Tatin warm bij koffie of thee met eventueel roomijs erbij, bon appétit!