Boodschappenlijst
1 grote rode ui
1 stengel bleekselderij
stukje gember, 5cm
½ rode chili, zaadjes verwijderd
2 teentjes knoflook
een scheut olijfolie
handje basilicum
2 kruidnagels
1000 gram tomaten
200 ml rode wijnazijn
70g lichtbruine basterdsuiker
Een recept dat we al lang wilden proberen maar dat er nog niet van gekomen is is de homemade tomatenketchup van Jamie Oliver, lekker vers met veel groenten. Vandaag beginnen we er eindelijk aan. Het recept is niet moeilijk maar het vraagt wel tijd. Meer dan Jamie ons liet weten, we konden bijna een boek uitlezen ;)) maar dat is voor ons geen probleem.
NB We vervangen de ½ chilipeper door een hele paprika en laten de halve venkelknol en de eetlepel corianderzaad helemaal weg. We hebben geen liefhebbers voor de twee laatste ingrediënten en de chili is te heet voor onze kleinsten maar ga gerust je gang en voeg ze toe. Let op: je hebt een gesteriliseerde halve liter fles en trechter nodig!
Zo maakten we Jamie's ketchup
Was de groenten.
Snij de groenten, rasp de gember.
Doe de olie en groenten in de pan
Pers de knoflook er bij.
Doe er peper&zout en kruidnagels bij.
Zet de pan 10 - 15 minuten laag op.
Roer het af en toe door.
Tot de groente beetgaar is.
Snij de tomaten en voeg ze toe.
Voeg 350 ml koud water toe.
Breng het aan de kook.
Laat de saus zacht sudderen tot het tot de helft van het volume is gereduceerd. Bij Jamie duurt dat ongeveer een uurtje maar bij ons bijna 3 :)
Doe de saus in de blender.
Voeg de basilicumblaadjes toe.
Blend tot de saus glad is.
Wrijf de saus door een zeef.
Zeef het nog een keer.
Voeg de suiker en azijn toe.
Laat de saus weer indikken.
Niet te lang maar tot het naar jouw smaak de juiste dikte van ketchup heeft, proef en voeg desgewenst peper en zout toe.
Laat de tomatenketchup even afkoelen.
Schenk de ketchup in een gesteriliseerde fles.
Lekker bij een tosti!
Jamie adviseert ons van de tomatenketchup te genieten bij steak en patat, lekker, maar wij maken morgen hamburgers!