Boodschappenlijstje
300 gram blanke amandelen
300 gram suiker
rasp van 1/4 citroen
1 vrije uitloop ei
een klontje boter, gesmolten
1 rol kant en klaar bladerdeeg
1/2 vrije uitloop ei, losgeklopt
Voor een zelfgemaakte banketstaaf maak je natuurlijk zelf amandelspijs, anders kun je wel naar de bakker gaan ;) Het liefst zouden we ook zelf bladerdeeg maken maar dat is net een stap te ver in de drukke Sinterklaastijd. Bladerdeeg maken vraagt oefening want het is niet gemakkelijk, dus wij gaan voor 1 van de 2. Versgemaakt amandelspijs is helemaal niet lastig om te maken, snel klaar en super-lekker! Maar...je moet wel 1 tot 4 dagen van tevoren beginnen want hoe langer de rust, hoe lekkerder de spijs!
Zo maak je verse amandelspijs
Doe de amandelen, suiker en rasp in de keukenmachine en blend.
Voeg 1 losgeklopt ei en de gesmolten boter toe en blend.
Schep de spijs op je werkblad en kneed het stevig door.
Vorm de spijs in een rol en wikkel hem in vershoudfolie.
Laat de amandelspijs 1 tot 4 dagen rusten in de ijskast.
Zo maak je twee Banketstaven
Snij het bladerdeeg in de lengte door de helft.
Snij de amandelspijs op dezelfde manier door.
Rol de spijs in twee lange dunne cilinders.
Leg op elke helft van het bladerdeeg een amandelspijs-cilinder.
Vouw de korte uiteinden om.
Vouw 1 lange kant over.
Maak de rand van de andere kant nat.
Rol op en druk de rand stevig vast.
De naad van het deeg ligt aan de onderkant. Leg de banketstaven 30 minuten in de ijskast en verwarm intussen de oven voor op 220°C
Strijk losgeklopt ei op de banketstaven.
Bak de staven in 25 - 30 minuten goudbruin.
Laat de staven op een rooster afkoelen.
Van één banketstaaf maken we een cadeautje.
De tweede eten we vanavond op.