Boodschappenlijstje
10.5 gram droge gist
450 ml lauw water
350 gram wit broodmeel
400 gram volkorenmeel
flinke snuf zeezout
10 gram boter
2 rozijnen
optioneel:
losgeklopt vrije uitloop bio-ei
stukjes rolfondant rood, oranje, geel
Ieder kind dat op de Vrije School zit kent het Michaëlsfeest, het is het eerste jaarfeest van elk nieuw schooljaar. Aartsengel Michaël weegt goed en kwaad eerst af en dan vecht voor het goede en overwint het kwaad. Het kwaad is in deze context de draak.
In de klassen is veel rood te zien, de kleur van de mantel van Michaël. In de kleuterklassen wordt de herfst, de oogst en het dankfeest gevierd en dat gaat samen met het maken van jam, appelgelei en appelmoes en er wordt een traditioneel Drakenbrood gebakken. Dat doen wij vandaag ook!
Zo maak je een Drakenbrood
Doe water en gist in een steelpannetje en zet het laag op.
Roer gist en water door elkaar tot het water lauw is.
Roer de 2 typen meel met het zout samen en maak er een kuiltje in.
Doe de boter in het kuiltje, giet het water er geleidelijk bij, kneed het 10 minuten.
Vorm het deeg in een bal.
Leg het in een schone kom en dek het af.
Laat 1 uur rijzen op een warme plek.
Kneedt de lucht uit het deeg.
Terug in de kom en afdekken.
Laat het nog 30 minuten rijzen.
Vorm de bal in een ovaal.
Verwarm de oven voor op 220°C / 200°C hetelucht oven
Zo vorm je een (soort van ;) ) draak
Leg het deeg op bakpapier en trek alle lichaamsdelen uit de draak, los erop gedrukt breken ze snel af
Rek het deeg op, vorm een kop en een staart.
Trek er poten uit en schubben op rug en staart.
Knip klauwen aan de poten en knip een open bek.
Hou de bek open met folie en zet er tanden in.
Voor de tanden gebruiken we het afgeknipte deeg van de poten en druk rozijnen in de kop als ogen
Strijk nu losgeklopt ei op de draak..
Verhuis de draak naar de oven.
Zet er 2 bakjes water bij in de oven.
Bak het Drakenbrood in 45 minuten goudbruin en gaar, met de laatste 5 - 10 minuten de ovendeur op een kier (klop op de onderkant van het brood, als het hol klinkt is het gaar)
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Haal de prop uit de bek en druk er rolfondant vlammen in.
Dit was onze eerste draak, volgend jaar willen we de draak vleugels geven!
Vrolijke herfst en een fijn Michaëlsfeest!