Boodschappenlijstje
1 kg rijpe tomaten
1 middelgrote ui
3 kleine wortels
2 lente uien
½ bosje selderij of peterselie
1 liter hete groentebouillon, 2 blokjes
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels tomatenpuree
een flinke snuf suiker
zeezout en versgemalen peper, naar smaak
250 gram gehakt
1 streng vermicelli
De mini-monstertjes eten graag tomatensoep, net zoals wij toen we kinderen waren. Geen tomatensoep uit een zak of blik maar echte tomatensoep, van oma. Het is wat meer werk maar die van oma heeft lekkere balletjes gehakt er in en sliertjes (vernicelli). De verse groenten gaan vanzelf mee naar binnen ;))
Zo maak je verse tomatensoep
Begin met de groenten
Schil en/of haal de groenten af.
Was de groenten.
Pel en snij de tomaten.
Snij de groenten in klein.
Snij de groenten in min of meer gelijke grootte en hak de peterselie fijn
Doe de olijfolie in een pan en zet hem op laag vuur.
Als de olie warm is voeg je de wortels en beide soorten ui toe.
Bak de groenten in 10 minuten tot ze zacht en gekleurd zijn, op laag vuur.
Maak intussen bouillon, met twee blokjes en 1 liter kokend water.
Doe de tomatenpuree bij de groenten en roer het door.
Als de groenten rood gekleurd zijn pak je de tomaten.
Doe de tomaten bij de andere groenten in de pan.
Roer suiker en peper door de tomaten.
Laat de tomaten 10 minuten koken.
Kook tot ze zacht zijn maar roer nu en dan.
Terwijl de tomaten zacht worden rol je kleine balletjes van gehakt, gemengd met wat zout en peper
Voeg langzaam de hete bouillon toe.
Doe de peterselie bij de soep.
Voeg de gehaktballetjes ook toe.
Tot slot doe je vermicelli erbij.
Breng de soep weer aan de kook en zet dan het vuur laag
Zet de deksel op de pan en laat de soep 25 minuten zacht koken.
Serveer de tomatensoep met vers gebakken brood.
Proef de soep, is het goed gekruid, rood genoeg? Pas het eventueel aan en dan lekker eten!