Boodschappenlijstje
koekjes
75 gram zachte boter
75 gram fijne suiker
½ vrije uitloop bio-ei, kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract
125 gram (Zeeuwse) bloem
½ theelepel bakpoeder
Royal Icing
110 gram bakkers poedersuiker
25 gram gepasteuriseerd eiwit
½ theelepel citroensap
voedings-kleurstof, rood, blauw en oranje
We hebben nooit een reden nodig om ons favoriete vanillekoekje te bakken. Maar op 5 mei maken we er rood-wit-blauwe Nederlandse vlagkoekjes van, om onze vrijheid te vieren. Nederlanders mopperen vaak op Nederland maar als je over de globe gaat ben je waarschijnlijk toch blij om in Nederland te wonen ;)) Wij in iig wel!
Zo maak je Nederlandse vlaggenkoekjes
Mix de boter en suiker tot een romig mengsel.
Klop intussen het ei en weeg de helft af.
Voeg de helft van het ei en de vanille toe.
Roer meel en bakpoeder door elkaar en zeef het.
Voeg het meel in gedeelten aan het mengsel toe.
Kneed het deeg kort met de hand tot het glad is.
Verpak het deeg in vershoudfolie, leg het in de ijskast.
Laat het deeg 1 uurtje rusten en kneed het even door, leg bakpapier op de bakplaat
Rol het deeg uit tot 1 cm dik.
Steek er rechthoeken uit.
Leg de koekjes op de bakplaat.
Zet de bakplaat 10 minuten in de ijskast.
Verwarm de oven voor op 175°C
Bak de koekjes 10-12 minuten.
Laat ze 5 minuten afkoelen op de plaat.
Koel ze verder op een rooster.
Terwijl de koekjes afkoelen maken we royal icing
Doe poedersuiker en eiwit in een kom.
Roer de icing glad en glanzend met de garde.
Roer de druppels citroensap door de icing.
Doe 1/3 van de witte icing in een puntzakje.
Spuit een vlag op de koekjes met de dikke icing.
Zet de koekjes in de ijskast om de icing te drogen.
Verdun de icing met eiwit en roer de kleurstof er door.
Vul de koekjes in met de kleuren en droog ze in de ijskast.
Vier Bevrijdingsdag met koekjes ;))