Boodschappenlijstje
170 gram boter, kamertemperatuur
100 gram bruine basterdsuiker
45 gram golden syup (of stroop)
420 gram Zeeuwse bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1½ theelepel koekkruiden
Voor het Sint Jan's Feest bakken we lekkere peperkoek-koekjes, kleine kampvuurtjes met glazuur er op. In dit blog lees je het receopt voor de koekjes en in ons volgende blog - dat we gelijktijdig online zetten - lees je hoe je de kampvuurtjes kunt laten branden. Of liever gezegd hoe je het glazuur er op spuit.:)
Zo bak je de peperkoek vuurtjes
Smelt de boter, suiker en stroop samen op laag vuur.
Roer het botermengsel door tot alle suiker is opgelost.
Laat het boter/stroop mengsel ongeveer 5 minuten afkoelen..
Zeef in een tweede kom meel, bakpoeder en kruiden.
Maak een kuil in het midden.
Giet het boter/stroopmengsel er in.
Roer het stroopmengsel door het meelmengsel.
Vouw het in tot het mengsel gaat samenkomen.
Kneed het dan kort met de hand in de kom.
Tot je een mooi, glad deeg hebt gekneed.
Verpak het deeg in een bijenwasdoek.
Zet het deeg 15 minuten in de ijskast.
Rol het deeg uit tot 1cm dikte.
Steek de vuurtjes uit het deeg.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier erop.
Verpak de bakplaat met de vuurtjes in de bijenwasdoek.
Na een half uurtje in de ijskast kun je de koekjes bakken.
Verwarm de oven voor op 175°C en bak de koekjes in 10-12 minuten gaar.
Deel ll van dit blog gaat gelijktijdig online!