SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

We bakken Keltische Knopen

maar ze mislukken helaas
Zomer, Brits, Koekjes en Traktatie
Ridderkoekjes sidepic

Boodschappenlijstje
250 gram tarwemeel
1/2 theelepel bakpoeder
snufje zout
65 gram zachte boter
65 lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels stroop
1/2 vrije uitloop bio ei
1/2 theelepel vanille extract
optioneel: poedersuiker

Ridderkoekjes sidepicll

We vonden op youtube een heel leuk recept voor Keltische Knopen en dat paste ook gelijk mooi in onze Ridder- en Kastelenmaand! Het recept was niet moeilijk, het vraagt alleen twee dagen ivm rusten in de ijskast, nooit een probleem voor ons. De mini-monstertjes zagen het ook helemaal voor zich, ze waren gelijk enthousisast! Het begon perfect, het deeg was snel gemaakt, zag er goed uit en stond netjes een nacht in de ijskast.

De tegenslag kwam de volgende dag, bij het maken van de knopen. Het kneden en uitrollen ging prima, een slang rollen ook nog maar: als je het deeg omboog brak het en zonder buigen kun je geen knopen maklen. Na een half uur doortobben gaven wij het op :(( De mini-monsters waren minder teleurgesteld, ze hadden al gelijk een ander goed idee! Waarom geen ronde koekjes met een kruis vanwege de kruistochten en een zwaard vanwege de ridders. Briljant, dat doen we!!!

PS De PDf voor de Keltische Knopen doen we er wel bij, het is zo'n mooi koekje (als het lukt!). Misschien willen jullie het toch proberen en als dat zo is, laat ons horen hoe jullie koekjes geworden zijn, we zijn erg benieuwd!

Ridderkoekjes 01
Ridderkoekjes 02
Ridderkoekjes 03
Ridderkoekjes 04

Klop de boter en voeg de suiker toe.

Klop dan de stroop en de vanille erdoor.

Voeg het ei toe, klop het mengsel nog een minuutje door.

Zeef het meel, zout en de baksoda in een grote kom.

Ridderkoekjes 05
Ridderkoekjes 06
Ridderkoekjes 07

Doe het meelmengsel bij het botermengel in de mixer.

Mix door elkaar het snel tot het grote kruimels deeg zijn.

Kneed het nu met de hand tot het glad is en dat is al heel snel.

Ridderkoekjes 08
Ridderkoekjes 09
Ridderkoekjes 10

Vorm een bal van het deeg.

Verpak het deeg in vershoudfolie.

Laat overnachten in de ijskast.

Dag 2
Je kunt het volgende debacle ook overslaan en verder lezen als we aan de ronde koekjes beginnen! (foto 11 t/m 16)

Ridderkoekjes 11
Ridderkoekjes 12
Ridderkoekjes 13
Ridderkoekjes 14

Snij de helft van het deeg af.

Kneed een stukje deeg.

Rol het deeg voorzichtig uit.

Rol de slang zo dun mogelijk.

Ridderkoekjes 15
Ridderkoekjes 16

Hoe langer we voorzichtig door blijven tobben hoe meer het deeg in korte stukken breekt, het is hopeloos. Onze mini-ridders besloten dat het tijd was voor plan B

Verwarm de oven voor op 175°C en rol het deeg opnieuw uit

Ridderkoekjes 17
Ridderkoekjes 18
Ridderkoekjes 19
Ridderkoekjes 20

Steek cirkels uit.

Snij stoken deeg af.

Snij de stroken in stukjes.

Leg bakpapier op de bakplaat.

Plak de strookjes deeg op elkaar met honing, in kruis- of in zwaardvorm, en plak ze op de cirkels.

Ridderkoekjes 23
Ridderkoekjes 24
Ridderkoekjes 25

Leg 10 koekjes op de bakplaat.

Bak de koekjes 10 - 12 minuten.

Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Terwijl de eerste lading koekjes bakken en afkoelen pakken de mini-riddertjes de andere helft van het deeg en maken meer koekjes.

Ridderkoekjes 24
Ridderkoekjes home

De koekjes met of zonder poedersuiker verdwijnen als sneeuw voor de zon!