Boodschappenlijstje
250 gram tarwemeel
1/2 theelepel bakpoeder
snufje zout
65 gram zachte boter
65 lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels stroop
1/2 vrije uitloop bio ei
1/2 theelepel vanille extract
optioneel: poedersuiker
We vonden op youtube een heel leuk recept voor Keltische Knopen en dat paste ook gelijk mooi in onze Ridder- en Kastelenmaand! Het recept was niet moeilijk, het vraagt alleen twee dagen ivm rusten in de ijskast, nooit een probleem voor ons. De mini-monstertjes zagen het ook helemaal voor zich, ze waren gelijk enthousisast! Het begon perfect, het deeg was snel gemaakt, zag er goed uit en stond netjes een nacht in de ijskast.
De tegenslag kwam de volgende dag, bij het maken van de knopen. Het kneden en uitrollen ging prima, een slang rollen ook nog maar: als je het deeg omboog brak het en zonder buigen kun je geen knopen maklen. Na een half uur doortobben gaven wij het op :(( De mini-monsters waren minder teleurgesteld, ze hadden al gelijk een ander goed idee! Waarom geen ronde koekjes met een kruis vanwege de kruistochten en een zwaard vanwege de ridders. Briljant, dat doen we!!!
PS De PDf voor de Keltische Knopen doen we er wel bij, het is zo'n mooi koekje (als het lukt!). Misschien willen jullie het toch proberen en als dat zo is, laat ons horen hoe jullie koekjes geworden zijn, we zijn erg benieuwd!
Klop de boter en voeg de suiker toe.
Klop dan de stroop en de vanille erdoor.
Voeg het ei toe, klop het mengsel nog een minuutje door.
Zeef het meel, zout en de baksoda in een grote kom.
Doe het meelmengsel bij het botermengel in de mixer.
Mix door elkaar het snel tot het grote kruimels deeg zijn.
Kneed het nu met de hand tot het glad is en dat is al heel snel.
Vorm een bal van het deeg.
Verpak het deeg in vershoudfolie.
Laat overnachten in de ijskast.
Dag 2
Je kunt het volgende debacle ook overslaan en verder lezen als we aan de ronde koekjes beginnen! (foto 11 t/m 16)
Snij de helft van het deeg af.
Kneed een stukje deeg.
Rol het deeg voorzichtig uit.
Rol de slang zo dun mogelijk.
Hoe langer we voorzichtig door blijven tobben hoe meer het deeg in korte stukken breekt, het is hopeloos. Onze mini-ridders besloten dat het tijd was voor plan B
Verwarm de oven voor op 175°C en rol het deeg opnieuw uit
Steek cirkels uit.
Snij stoken deeg af.
Snij de stroken in stukjes.
Leg bakpapier op de bakplaat.
Plak de strookjes deeg op elkaar met honing, in kruis- of in zwaardvorm, en plak ze op de cirkels.
Leg 10 koekjes op de bakplaat.
Bak de koekjes 10 - 12 minuten.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Terwijl de eerste lading koekjes bakken en afkoelen pakken de mini-riddertjes de andere helft van het deeg en maken meer koekjes.
De koekjes met of zonder poedersuiker verdwijnen als sneeuw voor de zon!