Boodschappenlijstje
220 gram bloem + extra
45 gram fijn semolina meel
1 theelepel kristalsuiker
1/2 theelepel koosjer zout
¼ theelepel gist
125 ml warm water, meer indien nodig
125ml zonnebloem olie
45 gram fijn semolinameel
25 gram zachte, gezouten boter
honing siroop en / of jam, om te serveren
zachte gezouten boter, om te serveren
Zo maak je het deeg voor 10 Msemen
Meng meel, semolina, suiker, zout en gist in een grote kom.
Voeg het water toe en kneed het tot een zacht, niet klevend, deeg.
Kneed het deeg 5 minuten in een mixer of keukenmachine.
Strooi meel op je bakmat en kneed 10 minuten met de hand.
Kneed met een deeghaak (of haken) als je een mixer gebruikt voor het kneden
Zo vouw je het deeg
Verspreid dik olie op je schone werkplek, bakmat of bakpapier.
Maak ballen van het deeg, met ingevette handen.
Laat het deeg 10 minuten rusten, onder ingevet folie.
Leg een deegballetje in het restje olie
Druk het zo dun uit als je kan, met vette handen.
Leg piepkleine stukjes boter op het vierkant van deeg.
Strooi er wat semolinameel over om plakken te voorkomen.
Vouw de rechterkant naar het midden.
Vouw de linkerkant over de rechter.
Vouw boven- en onderkant naar het midden.
Vouw alle deegballetjes in vierkantjes.
Zo bak je Msemen
Verhit de koekenpan op medium hitte
Druk een vierkantje plat, tot twee keer de grootte.
Bak de vierkanten, in meerdere minuten per kant, goudbruin.
Leg de Msemen op een warm bord, terwijl je de rest bakt.
Maak honingsiroop door gelijke delen boter en honing in een steelpan te smelten.
Serveer de Msemen pannenkoeken met de honing(siroop), boter en jam er bij.
Tips!
- de ballen van deeg hebben traditioneel de grootte van abrikozen
- Msemen worden vaak wat kleiner gemaakt dan passen er 2 tegelijk in de pan, gebruik 2 pannen tegelijk als je grote Msemen maakt
- Je kunt Msemen van te voren maken en invriezen, ontdooi ze en warm ze dan een paar minuten op, in de oven of de magnetron
Eid Mubarak!