Boodschappenlijstje
125 gram boter, in blokjes gesneden
150 gram chocolade, in stukjes gehakt
225 gram donkerbruine basterdsuiker
3 vrije uitloop bio-eieren
1 theelepel vanille-extract
250 gram Zeeuwse bloem
30 gram ongezoet cacaopoeder
½ theelepel bakpoeder
18 marshmallows, gehalveerd
Serveer met cacaopoeder of poedersuiker
Je hebt ook nodig: een mini-ijsschep
Vandaag bakken we een klassiek koekje (met een verhaal!) dat heel geliefd is bij Amerikaanse kinderen, de Whoopie Pie. Er is veel gekibbel over uit welke staat de Whoopie Pie oorspronkelijk komt en hoe oud dit koekje precies is. Voor zover we nu weten werd de Whoopie Pie of in Pennsylvania door de Amish bedacht en gebakken, of in New England, in ieder geval ergens in de 1900's.
Over de naam van de originele koekjes wordt niet zo moeilijk gedaan. De naam komt van de Amish kinderen, die juichten Whoopie! Pies! toen ze de koekjes voor het eerst koekjes zagen. :)) Eens kijken wat onze monstertjes gaan juichen...
Zo maak je klassieke Whoopie Pies
Smelt de boterblokjes au bain marie.
Hak de chocolade in kleine stukjes.
Smelt de chocolade samen met de boter.
Klop de suiker met eieren en vanille.
Zeef meel, bakpoeder en cacao in een tweede kom.
Roer het gezeefde meelmengsel tot het goed gemengd is.
Neem het chocolade mengsel van het vuur en roer.
Combineer nu de drie mengsels als volgt
Schenk de chocolade bij het ei-suikermengsel.
Roer de 2 mengsels goed door elkaar.
Schenk dan het chocolade- bij het meelmengsel.
Roer alle 3 mengsels door elkaar tot goed gemengd.
Verwarm de oven voor op 190°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat
Schep met een mini-ijsschep kleine balletjes deeg.
Bak 12 koekjes tegelijk, 16 tegelijk lukt ook prima!
Bak de koekjes in 6-8 minuten, ze zijn dan nog zacht.
Deze koekjes smaken als een een combinatie van koek en cake
Draai de helft van de koekjes om.
Leg er halve marsmellows op.
Zet de koekjes terug in de oven.
Maak de marshmellows zacht in 2-3 minuten.
Laat de rest van de koekjes intussen iets afkoelen op een rooster
Druk de iets gekoelde koekjes er bovenop.
Laat de koekjes zo afkoelen.
Zet de eerste koekje op een schaal.
Wij gaan thee zetten en Whoopie Pies proeven terwijl de volgende plaat met koekjes in de oven bakt
Bestrooi de klassieke Whoopie Pies met poedersuiker of cacao, net wat je lekker vindt