Wat heb je nodig?
½ glas filterkoffie, elk koffiemerk
½ glas melk, vol of halfvol
een chocolade-koffieboontje
optioneel:
suiker
slagroom
chocolade schaafsel
In Oostenrijk wordt de Wiener Melange gedronken, een groot glas met 2 delen filterkoffie en 1 deel hete melk. Drink je in Nederland Wiener Melange (al zouden we niet weten waar) dan wordt er vaak een eidooier losgeklopt met suiker aan toegevoegd(?). Maar daar hebben ze in Oostenrijk nooit van gehoord, begrijpen wij. ><
Slagroom en chocoladeschaafsel gaat er doorgaans ook niet op. Het enig wat een Oostenrijker op zijn Wiener Melange verwacht is een chocolade-koffieboontje. De rest schijnen Nederlanders er bij verzonnen te hebben. 100% zeker weten we dat niet, dus we maken een 'Oostenrijkse versie' en een 'Nederlandse'. Maar dan zonder ei, omdat de koffie met slagroom en chocola al machtig genoeg is ;))
Zo maak je Wiener Melange
Neem een 1/3 glas melk en verwarm het, het mag niet koken.
Dit kan in een pannetje op het fornuis of in de magnetron.
Zet koffie, elk merk filterkoffie is goed maar neem geen espresso.
Vul het glas tot 2/3 met koffie.
Vul het aan met hete melk, met een klein randje schuim.
Zo ziet een originele Wiener Melange er uit, denk de koffieboon erbij.
Nu een Nederlandse: schaaf een stukje chocolade.
Vul het glas bijna tot de rand met niet te stijfgeslagen slagroom.
Strooi de geraspte chocolade over de slagroom en zet er een lange lepel in.
Het schijnt dat de Nederlandse tourist ook nog graag een slagroompunt bij de Wiener Melange besteld, wat een feestje!