Icon en

Zeg je Limburg

dan zeg je vlaai!
Nederlands, Gebak, Met vers fruit en Taart
Limburgse kersenvlaai sidepic

Boodschappenlijstje        
250 gram bloem            
7g (verse) gist            
150 ml lauwe melk        
15 gram boter          
20 gram fijne suiker            
snuf zout
750 gram (diepvries) kersen    
100 gram fijne suiker
1 eetlepel maizena
1 vrije uitloop bio-ei
3 eetlepels rietsuiker

Limburgse kersenvlaai homepage

Voor ons laatste streekgerecht is Limburg aan de beurt, een provincie die het meest bekend is om de Limburgse Vlaai. Vandaag maken we een heerlijk kersenvlaai maar met bevroren kersen. We zijn helaas nog een paar maanden te vroeg voor de verse kersenoogst. Voordeel is we hoeven ze niet te ontpitten! Gebruik voor dit recept een vorm van 25cm doorsnee.

Zo maak je een Limburgse kersenvlaai

Begin met de kersenvulling voor de taart zodat die helemaal kan afkoelen of doe het 1 dag eerder

Kersenvulling 01
Kersenvulling 02
Kersenvulling 03

Zet de kersen met de suiker laag op.

Doe de maizena in een kom.

Roer er wat water door.

Kersenvulling 04
Kersenvulling 05

Als de kersen koken roer je het maizenapapje er door.

Laat de siroop indikken en dan helemaal afkoelen.

Terwijl de kersenvulling afkoelt begin je aan het maken van het deeg

Limburgse kersenvlaai 01
Limburgse kersenvlaai 02
Limburgse kersenvlaai 03
Limburgse kersenvlaai 04

Zeef de bloem en maizena in een grote kom.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem.

Verwarm de melk tot het lauw is.

Giet de lauwe melk in het kuiltje in de bloem.

Limburgse kersenvlaai 05
Limburgse kersenvlaai 06
Limburgse kersenvlaai 07

Strooi de gist er in en werk er wat bloem doe.

Doe dan de boter bij het mengsel.

Mix dan alles doorelkaar tot een grof deeg.

Bestrooi je werkplek met bloem, kiep het deeg er op en kneed het met de hand

Limburgse kersenvlaai 08
Limburgse kersenvlaai 09
Limburgse kersenvlaai 10

Kneed het +/- 15 minuten stevig door.

Tot je een glad, elastisch deeg hebt.

Dek het deeg af met een schone theedoek.

Laat het deeg minstens 30 minuten rijzen op kamertemperatuur

Limburgse kersenvlaai 11
Limburgse kersenvlaai 12
Limburgse kersenvlaai 13
Limburgse kersenvlaai 14

Vet de bakvorm in.

Bestrooi de vorm met bloem.

Druk er een strook bakpapier in.

Pak het deeg erbij.

Verwarm de oven voor op 190°C / Hetelucht 170°C

Limburgse kersenvlaai 15
Limburgse kersenvlaai 16
Limburgse kersenvlaai 17
Limburgse kersenvlaai 18

Rol het deeg uit in een dunne cirkel.

Leg het over de bakvorm en druk er in.

Snij de rand rondom af en kneed het afsnijdsel.

Snij het restje deeg in dunne repen, voor over de vlaai.

Limburgse kersenvlaai 19
Limburgse kersenvlaai 20
Limburgse kersenvlaai 21

Giet de vulling in de vlaai en druk de deegrepen er op.

Klop het ei los, strijk het over de deegrepen en de rand.

Bestrooi het deeg met rietsuiker en zet de vlaai in de oven.

Limburgse kersenvlaai 22
Limburgse kersenvlaai sidepicll

Bak de vlaai in 30-35 minuten gaar en goudbruin.

Serveer de kersenvlaai optioneel met slagroom.

Met dit recept sluiten we onze reis door de provincies af, we hopen dat je koken & bakken met ons leuk vond!