Icon en

Zeml'ovka

Broodpudding met peer uit Slowakije
Gebak en Europees
Slovakia side pic

De boodschappen
8 sneden casino wit
3 rijpe handperen
25 g rozijnen
200 ml melk
60 gram boter
2 vrije uitloop eieren
35 gram rietsuiker
1/2 theelepel nootmuskaat
15 gram rietsuiker extra

Slovakia zemlovka side

Uit Slowakije voor de afwisseling een superlekkere broodpudding, Zeml'ovka. Traditioneel wordt hij met appel, rozijnen en kaneel gemaakt maar soms ook met peer. De Slowaken houden van een kop sterke koffie erbij. Eet Zeml'ovka warm uit de oven, dan smaakt hij het lekkerst. De mini-monstertjes smullen ervan en wij ook!

Zo maak je Zeml'ovka

Slovakia zemlovka 01
Slovakia zemlovka 02
Slovakia zemlovka 03
Slovakia zemlovka 04
Meet de melk en de boter af en doe ze samen in een steelpan.
Breng beiden tegen de kook, roer en laat het afkoelen.
Weeg de suiker, breek de eieren en rasp nootmuskaat.
Doe de ingrediënten samen in de mixer en klop.
Slovakia zemlovka 05
Slovakia zemlovka 06
Slovakia zemlovka 08
Klop tot het eimengsel luchtig is.
Schil en snij de peren in lange plakken.
Klop de 2 mengsels samen schuimig.

Verwarm de oven voor op 180°C en scheur het brood in stukken

Slovakia zemlovka 07
Slovakia zemlovka 10
Slovakia zemlovka 11
Slovakia zemlovka 12
Vet een cakevorm licht in.
Leg het brood er overlappend in.
Strooi de rozijnen er over.
Leg de plakjes peer er bovenop.
Slovakia zemlovka 13
Slovakia zemlovka 14
Slovakia zemlovka 15
Schenk het mengsel over de peren.
Strooi de extra rietsuiker erover.
Bak de pudding in 35 minuten lichtbruin.
Slovakia zemlovka 16
Slovakia zemlovka home

Laat de Zeml'ovka afkoelen op een rooster.

Eet deze heerlijke Slowaakse broodpudding bij een kop sterke koffie.
Dobrú chut!