Boodschappen
200 ml melk
1 theelepel saffraandraadjes
50 gram boter
1 zakje instant gist (7 gram)
500 gram speltmeel
1 theelepel zout
50 gram kwark
50 ml ahornsiroop of honing
1 theelepel plantaardige olie
2 vrije uitloop bio- eidooier(s), losgeklopt
rozijnen
In de Scandinavische landen en in het noorden van Italië (in Syracuse op Sicilië, de geboortestad van de heilige Lucia) wordt elk jaar op 13 december het Sint Lucia feest gevierd. Sint Lucia leefde in de derde eeuw. Omdat haar feest eens samenviel met de kortste dag van het jaar is het in Zweden de Christelijke feestdag van het licht geworden en het begin van de kersttijd
IIn Zweden wekken meisjes vroeg in de morgen het gezin, in een witte jurk met rode sjerp en kaarsjes op het hoofd. Traditioneel brengen zij dan de Sint lucia broodjes (Lussekatter) voor het ontbijt en zingen er Sint Lucia-liedjes bij. Dat doen we niet maar we bakken wel de broodjes naar recept van Paul Hollywood.
Zo maak je Lucia broodjes (Lussekatter)
Verwijder van het vuur en voeg saffraan en boter toe.
Verwarm het mengsel tot 40C en laat het afkoelen tot lauw.
Zeef het mengsel en verwijder de saffraan draadjes.
Klop de fast action gist er door..
Zeef het meel in een grote kom.
Roer het zout er door.
Voeg terwijl je roert geleidelijk het natte aan het droge mengsel toe.
Kneed het licht en voeg dan de kwark en de ahorn siroop toe.
Kneed nog even, vet een schone kom in, leg het deeg er in.
Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
Leg een bakmat op je werkplek en strooi er meel over
Schraap het deeg uit de kom.
Kneed het deeg kort door.
Verdeel het in drie stukken.
Maak rolletjes van 50 gram.
Rol ze in een omgekeerde S.
Laat de broodjes 30 minuten rijzen.
Bestrijk de broodjes met eidooier.
Druk in beide uiteinden van elk broodje een rozijn
Verwarm de oven voor op 200°C
Bak de broodjes in 10-12 minuten licht goudbruin.
Laat de broodjes 10 minuten afkoelen op het bakblik.
Verhuis de Lussekatter dan naar een rooster om helemaal af te koelen.
De broodjes zijn vers gegeten het lekkerst maar wil je ze toch even bewaren doe ze dan in koekjesblik