De boodschappen
250 ml melk
1 theelepel saffraandraadjes
50 gram boter
500 gram tarwemeel
1 theelepel zout
1 zakje instant gist (7 gram)
50 gram suiker
100 gram kwark
1 vrije uitloop eidooier, losgeklopt
geweekte rozijnen
In de Scandinavische landen en in het noorden van Italië (in Syracuse op Sicilië, de geboortestad van de heilige) wordt elk jaar op 13 december het Sint Lucia feest gevierd. Sint Lucia leefde in de derde eeuw. Omdat haar feest eens samenviel met de kortste dag van het jaar is het in Zweden de Christelijke feestdag van het licht geworden en het begin van de kersttijd.
In Zweden wekken meisjes vroeg in de morgen het gezin, in een witte jurk met rode sjerp en kaarsjes op het hoofd. Traditioneel brengen zij dan de Sint lucia broodjes (Lussekatter) voor het ontbijt en zingen er Sint Lucia-liedjes bij. Dat doen we niet maar we bakken wel de broodjes naar recept van Paul Hollywood.
Zo maak je Sint Lucia broodjes (Lussekatter)
Verwarm de melk op laag vuur totdat het zacht gaat stomen.
Verwijder van het vuur en voeg de saffraan toe.
Doe de boter er bij en laat het afkoelen tot lauw.
Doe meel, gist, suiker en zout in een grote kom.
Giet de melkmix er door een zeefje bij.
Voeg de kwark toe en kneedt het losjes.
Bestrooi je werkplek met meel.
Leg het deeg erop en kneedt het 5-6 minuten.
Als het deeg zijdeachtig aanvoelt leg je het in een ingevette kom.
Zet het deeg op een warme plek, laat het 1-1.5 uur rijzen.
Na het rijzen hoort het deeg in omvang verdubbeld te zijn.
Leg een vel bakpapier op je werkplek, vet hem licht in met plantaardige olie en strooi er meel over. Kneedt dan het gerezen deeg nog even stevig door.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
Rol 4 stukken in een 30 cm lange S vorm.
Rol de uiteinden stevig naar binnen.
Verwarm - na de tweede keer rijzen - de oven voor op 200°C*
Rol de andere 4 broodjes in een V, rol de uiteinden naar buiten.
Laat de broodjes nog 30-45 minuten rijzen.
*Bestrijk de broodjes met de losgeklopte eidooier
Druk in de uiteinden van elk broodje een rozijn.
Bak de broodjes in +/- 15 minuten licht goudbruin.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
De broodjes zijn vers gegeten het lekkerst maar wil je ze toch even bewaren doe het dan in blik.