SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Boris

Vrijheid begint pas als iedereen gelukkig is
Leesboek, Geschiedenis, Informatief en leerzaam, Wetenschap, Oorlog en Vrede en Spannend
Boris home

Boris
Auteur: Jaap ter Haar
Illustrator: Rien Poortvliet
Oorspronkelijke taal: Nederlands
Verschenen: september 2012
Uitgeverij: Holkema & Warendorf
ISBN13: 9789021669779
Prijs: € 7.99 (ebook)
Leeftijd: 9 - 12 jaar

Boris sidepic

Het boek van deze week is Boris, van de Nederlandse historicus en auteur Jaap ter Haar. De maand mei gaat in Nederland elk jaar over het herdenken van de tweede wereldoorlog. De doden worden herdacht op 4 mei en op 5 mei wordt onze vrijheid gevierd. Maar niet alleen in Nederland waren het toen zware tijden. In 1965 ontmoette Jaap ter Haar in Leningrad een Russische jongeman, hij was de echte Boris, zijn verhaal werd dit boek.

Boris 01
Boris 02
Boris 03

Boris is een spannend en ontroerend boek. Het verhaal speelt in de Russische stad Leningrad, in 1942. Die stad wordt al een jaar belegerd door Duitse soldaten. Een jonge Russische jongen zorgt voor zijn zieke moeder maar er is in de hele stad geen eten meer te vinden. Boris gaat met zijn vriendin Nadja op zoek naar eten buiten de stad, maar dat is een gevaarlijke tocht...

In de originele uitgave uit 1973 zijn de aangrijpende zwart/wit tekeningen gemaakt door Rien Poortvliet. De tekeningen zijn realistisch en geven in hun soberheid de essentie van het verhaal heel mooi weer. Dit boek blijft heel belangrijk voor jonge lezers, zeker in de onrustige tijden van nu.

De gedrukte boeken zijn helaas nu alleen nog tweedehands te koop, het hippe ebook is gelijk beschikbaar. Gelukkig maar, want het is een geweldig boek dat voor elke nieuwe generatie belangrijk blijft, zolang er oorlog bestaat in de wereld.

3 hoopvol heldere sterren voor Boris, van de snazzielezertjes en hun voorlezers!